Kerti növények

Sárgaviola – Az elhanyagolt kerti csoda

A sárgaviola meleg színekben nyíló virágai késő tavasszal díszítik az ágyásokat.

Sárgaviola bemutatása

A sárgaviola (Erysimum cheiri) főként a mediterrán éghajlaton honos félcserje. Meleg igénye miatt nálunk kétnyáriként ültetik, de ennek ellenére már a XVI. század óta a falusias kertek egyik legkedveltebb kétnyári virága.

A növény érett magjai elszóródnak, majd a következő évben maguktól kikelnek. Tömött fürtökben álló illatos virágai a virágzati szárak végén áprilistól júniusig nyílnak. A sárga virágú alapfajból sok nagy és telt virágú fajtát hoztak létre. A virágok mindig alulról felfelé haladva nyílnak.

Gyakran előfordul, hogy a virágzat alsó részén már akkor kifejlődnek a hosszúkás termések, amikor a virágzati szár csúcsán az utolsó virágok kezdenek nyílni. Kereskedelmi forgalomban krémszínű, citromsárga, narancssárga, piros vagy bar-na virágú fajtákat árusítanak.

Az alacsony fajták 20-30 cm magasra nőnek; ilyenek például a háromféle színben kapható ‘Zwerg’-sorozatba tartozó fajták, az öt színváltozatban nyíló ‘Prince’-sorozat fajtái, amelyeket fajtakeverékként is árusítanak. Az ezekhez a sorozatokhoz tartozó fajták virágai egyszerűek.

A középmagas fajták 40 cm magasra nőnek és virágaik egyszerűek. Ilyen például a ‘Bedder’-sorozat, amely négyféle színben kapható és fajtakeverékként is árusítják.

A magas fajták nagysága eléri az 50 cm-t. Egyszerű virágaik a lombozat felett kezdenek nyílni. Ide tartozó fajta a ‘Goliath Treib’ (sötétbarna), a ‘Linnaeus’ (krémfehér), a ‘Ruby Gem’ (bíborvörös), a ‘Cloth of Gold’ (aranysárga), valamint a magasra növő fajtakeverékek. A ‘Hohe Busch’ fajtakeverék virágai teltek.

Sárgaviola ültetése

Mindig csoportokban, napos helyre, enyhén meszes talajba ültessük. A pangó vizes talajt nem kedveli.

Dézsában kiválóan nevelhetők az alacsony fajták. Sziklakertbe elsősorban a tömött növekedésű és a hidegre nem érzékeny ‘Prince’- sorozat fajtái ajánlhatók.

Virágágyásban csodálatos összeállításokat készíthetünk, ha a sárgaviolát más tavaszi virágokkal társítjuk.

Kerítés mentén vagy fal előtt jól érzi magát.

Ültetés menete

Vetési idő: májustól júniusig.

1. Alaposan tisztítsuk meg a szaporítóládát, és töltsük meg vetőfölddel. A magokat lazán szórjuk a talaj felszínére.

2. Szórjunk a magokra földet, majd öntözzük meg a vetést. Tegyük a ládára a fedelet, és borítsunk rá papírt.

3. Amint megjelenik a második levélpár, egyenként tűzdeljük át a csíranövényeket általános virágfölddel megtöltött tőzegcserepekbe.

4. Hideg éghajlaton a palántákat világos ablakpárkányra téve 8-12 °C-on teleltessük. Tartsuk nyirkosan a talajt.

5. Enyhébb éghajlaton a palántákat szeptembertől ültessük ki az ágyásba, 30 cm tőtávolságra. A fagyok beállta előtt takarjuk fenyőgallyakkal.

Sárgaviola gondozása

A sárgaviola egyszerűen gondozható, kétéves növény. Áprilistól júniusig virágzik. A virágai illatosak. Napos helyen hozza a legtöbb virágot. A napos ágyásokban telelő palántákat fenyőgallyborítással védjük. Jó vízáteresztő talajt igényel. Ez a növény humuszos, enyhén meszes talajban fejlődik a legkielégítőbben.

Tavasz – ültetés

Az átteleltetett vagy vásárolt palántákat ültessük ki az előre elkészített ágyásokba, és keverjünk a talajhoz alacsony nitrogéntartalmú műtrágyát, majd takarjuk a talajt.

Nyár – magvetés

A magokat májustól júliusig vessük el. Amint megjelenik a második levélpár, tűzdeljük át a csíranövényeket 15 cm tőtávolságra. A 10-15 cm magasra nőtt növények hajtáscsúcsát csípjük vissza.

Ősz – teleltetés

A cserépben neveit palántákat a lakásban világos, de naptól védett ablakpárkányon teleltessük. Enyhébb éghajlaton állandó helyükre, az ágyásba ültethetjük őket, majd borítsunk rájuk fenyőgallyakat.

Növénydoktor

A levelek felszínén megjelenő, később megbarnuló sárgás foltok és a fonáki részeken látható fehér bevonat a peronoszpóra jelei. A levelek deformálódnak. A beteg részeket távolítsuk el. Ne ültessük túl sűrűn a növényeket, és szükség esetén permetezzük őket gombaölő szerrel.