Tavaszindító sásliliomok

A sásliliomok sokféle színben kaphatók, sőt léteznek dupla szirmú változatok is. Érdemes vegyese ültetni belőlük, így nemcsak hosszú lesz a virágzás, de roppant változatos is a látvány.

Sásliliomok gondozása

A sásliliomok (Hemerocallis) a legkönnyebben tartható dísznövények közé tartoznak, környezeti igényeik olyan alacsonyak, hogy akár gondozás nélkül is fejlődnek, növekednek, virágoznak. Persze emellett szükségük van rá és meg is érdemlik a törődést, melyet aztán pompás nyári virágtengerrel hálálnak meg.

A sásliliom neve megtévesztő, ugyanis nem a liliomfélék közé tartozik, hanem a fűfafélék családját gazdagítja. Távol-keleti származású dísznövény, eredeti élőhelye Kína és Japán, ennek ellenére van nálunk is őshonos fajtája, mégpedig a sárga sásliliom, melyet az ország délnyugati területein, a lápos vidékeken lehet fellelni, májusi virágzásuk remek látnivaló.

sásliliom
sásliliom ágyás

Lágyszárú, évelő növényről van szó, mely nem csupán virágaival dekorál, de sásszerű, dús zöld lombja is igen tetszetős. Jellegzetessége, hogy a virágok egyenként csak egyetlen napig nyílnak, ugyanakkora szárakon több bimbó is van, így a virágzási idő hosszabb lesz, ha pedig tömegesen kerül telepítésre, akkor akár hetekig láthatóak a virágok. Ebből következik, hogy nem szoliternövény, hanem legalább egy-két tucat tő nevelése ajánlott.

A sásliliom egyetlen ápolási teendője a metszés, de ez is csupán annyit jelent, hogy az elvirágzott szárakat kell levágni róla, valamint ősszel kell megszabadítani lombozatától, hogy a rá következő évben megújulhasson.

Kiváló előkerti vagy akár utcafronti növény, de társasházi környezetbe is jó választás, mivel nagy zöldtömeget alkot, gondozási igénye ellenben roppant alacsony. Fényigénye közepes, mérsékelt félárnyékba is kerülhet, öntözni pedig csak aszályos időszakokban szükséges. Évelő lévén a következő évben is kihajt, koloncos gyökérzete erőteljesen terjed a talajban, pár év alatt külső beavatkozás nélkül is nagy telepet alkot.

sásliliom fajtái
sásliliom változatok

Amennyiben nem szeretnénk szabadjára engedni a kertben, érdemes ún. gyökércsapdába ültetni. Ilyenkor a virágnak szánt területet kétarasznyi mélységben ássuk ki, a keletkezett gödröt vastag geotextillel béleljük (alul és oldalt is), majd lapátoljuk viszsza a földet. Az így preparált területen a gyökerek csak a geotextilig tudnak terjedni, tovább nem!

A sásliliomot akár már február végén lehet ültetni, mikor a talaj már nem fagyott. Télállósága kiváló, még az erős mínuszok sem tudnak kárt tenni benne. A növény már márciusban ki fog hajtani, persze a virágokra nyárig várni kell, de az üde, zöld levélzet addig is díszíteni fogja a kertet, előkertet.

A sásliliom egyetlen ápolási teendője a metszés, de ez is csupán annyit jelent, hogy az elvirágzott szárakat kell levágni róla, valamint ősszel kell meg-szabadítani lombozatától, hogy a rá következő évben megújulhasson.