Szobanövények

Selyemmályva: tudd meg miért imádják a kertészek

A kerti selyemmályva

Trópusi, meleg éghajlatú területeken, elsősorban Dél-Amerika ritkás erdőségű talaján terem meg ez a törékeny, a mályvával rokon növény. A nemzetséghez mintegy 150 cserje, évelő és egynyári faj tartozik, amelyek hosszú szárakon hozzák harang alakú, lecsüngő virágaikat és a juharéhoz hasonló leveleiket.

Tudományos név: abutilon pictum ‘thompsonii’

E fajnak tetszetős, zöld-sárga pettyes, 8-13 cm hosszú levelei vannak három-öt karéjjal. Piros és narancsszín erezetű virágai 5-8 cm hosszúak, és tavasztól őszig nyílnak. Vadon a növény terjedelmes cserjévé fejlődik, de szobanövényként a legjobb 60 és 120 cm között tartani. Hosszú ideig tartható, közepes élettartamú dísznövény. Minthogy sok közvetlen napfényre van szüksége, különösen jól érzi magát az ablak előtt.

Mindegyik selyemmályva jól tűri a metszést; nem kell félnünk az olló használatától, ha egy növény túlnövi kijelölt helyét. Tavasszal vágjuk vissza a megnyúlt hajtásokat; a hónaljhajtásokat távolítsuk el, a többit pedig kurtítsuk meg harmadával.

abutilon pictum 'thompsonii'
selyemmályva (abutilon pictum ‘thompsonii’)

Szaporítása

Tavasszal és nyáron vágjunk 10 cm hosszú hajtásdugványokat, és gyökereztessük homok és tőzeg 1:1 arányú keverékében, 24 °C hőmérsékleten.

Gondozása

Közvetlen napfény, amely fokozza a levelek színeződését. Télen 7-13 °C-os hőmérséklet; a nyugalmi időszakban a növény elveszítheti leveleit vagy azok egy részét. Télen kevés víz; nyáron bőséges öntözés. A nagy növények súlypontja magasan lehet, ezért ezeket kellő méretű, szilárdan álló cserépben kell tartani.

Nyáron a hervadt virágokat rendszeresen távolítsuk el. Időnként csípjük le a hajtáscsúcsokat, hogy a növény bokrosan nőjön.

Növényvédelem

A gyapjastetvek és a gyökértetvek egyaránt megtámadják a selyemmályvákat. Gondosan vizsgáljuk meg a növényt, nem szenved-e ezektől a kártevőktől.