Így lesz dúsan növő a sugárarália

A sugárarália, az otthoni dzsungel díszes és könnyen gondozható növénye

Sugárarália gondozása

A sugárarália (Schefflera arboricola) Ausztráliából és Délkelet-Ázsiából származó nagyméretű örökzöld. Hosszú, karcsú ágai esernyőszerű küllőkben végződnek, mindegyik küllőn egyetlen ujj alakú, fényes, zöld (vagy tarka) levélkével. A fiatalabb növények szárain 4-5, míg a kifejlett példányokon akár 12 vagy annál több kis levelet is találunk.

A növényt hagyhatjuk magasra nőni — a sugárarália gyorsan eléri kifejlett magasságát — vagy lecsipkedhetjük a szárvégeket, ha alacsonyabb, bokrosan elágazó növényt szeretnénk. A sugárarália, a magasabb faj növekedése lassúbb, ám a kifejlett példány a szoba meghatározó díszévé válhat.

sugárarália gondozása
sugárarália gondozása

A sugárarália átlagosan meleg környezetet igényel — a levegő hőmérséklete télen se hűljön 10 °C alá, nyáron viszont ne emelkedjék 20 °C fölé. Világos helyre, de a közvetlen napsugárzástól védve helyezzük el. Árnyékos helyhez is jól alkalmazkodik, de nem tesz neki jót, ha világos helyről hirtelen rossz fényviszonyok közé állítjuk.

Nyáron bőségesen öntözzük, télen kevesebb vizet adjunk. Ilyenkor a földkeveréket elegendő éppen csak nedvesen tartani. Magas páratartalmat igényel; gyakran permetezzük vízzel. Biztosítsuk a szellőzést, de óvjuk a huzattól. Áprilistól szeptemberig tápoldatozzuk a növényt két-három hetente. Melegebb időszakokban a növekedés folytatódhat. Ilyenkor ennek megfelelően tovább trágyázzuk a növényt.

Kétévente ültessük át a növényt tavasszal, amikor észrevesszük, hogy a cserepet kinőtte; használjunk túlnyomórészt földből álló ültetőközeget.

kislevelű sugárarália
kislevelű sugárarália

Növénybetegségek

A túl bőséges vagy túl kevés öntözés következtében a levélcsúcsok megfeketedhetnek és a levelek fonnyadásnak indulhatnak. Túlöntözéskor a levelek megsárgulnak ezért csak olyankor öntözzük a növényt, amikor a földet érintésre száraznak érezzük.

A sugáraráliára gyakori veszélyt jelentenek az atkák, amelyek a puha szövetekből szívogatják a nedveket, különösen a hajtásvégeken, az általuk termelt mézharmat pedig ösztönzi a feketepenész képződését. Nyáron kéthetente permetezzük le rovarölő szerrel. A pajzstetvek is gondot jelenthetnek: denaturált szeszbe áztatott ronggyal finoman töröljük le a levelek hátoldalán található apró barna korongocskákat.