Kerti növények

Szagos bükköny (Lathyrus odoratus)

A szagosbükköny pompás virágokkal hálája meg a rendszeres öntözést és trágyázást.

Főbb jellemzői

Az egynyári szagos bükköny – más nevén szagos lednek – jellemzői a varázslatos illat, a selymes levelek és a tiszta színek. Nagyon sokféle színben és árnyalatban létezik, a pasztellszínektől az erőteljes piros, kék, lila, fehér, rózsaszín és lazacszínű árnyalatokig, sőt egy- vagy kétszínű is lehet. A hagyományos fajták akár két méter magasra is felkapaszkodnak levélkacsaikkal. Az újabb hibridek között már alacsony, bokros növekedésű, a hőséggel szemben ellenálló fajták is vannak.

Jól kúszó fajtákat találhatunk például a ‘Royal’-sorozatban, amely egy száron öt-hét nagy virágot hoz, vagy a hosszú szárú ‘Mammoth’- sorozatban, amelyben nyolc különböző színű fajta vagy keverék található.

A bokros növekedésű ‘Knee-Hi’ nagyvirágú szagos-bükkönyök pompás keveréke. Nem igényel támrendszert, magassága körülbelül 60 cm. A ‘Little Sweetheart’ még kisebb, csupán 20 cm magas, gömbölyű bokrokat alkot. Mindkét fajta kitűnő vágott virág.

Szagos bükköny ‘Mammoth’

Ültetése

A szagosbükkönnyel sokféle alakzatot hozhatunk létre, már csak különböző méretei miatt is. A futó szagos bükköny a falusias kertek jellegzetes virága. Előszeretettel ültetik kerítés mellé, így nincs szükség tárarendszerre. A szagosbükkönnyel zölddé varázsolhatjuk a lugast vagy a léckerítést. Érdemes a terasz közelébe ültetni, ahol mindig érezhetjük enyhe illatát. Takaráshoz is kiváló ez a gyors növekedésű növény.

A komposztálóhelyet vegyük körbe szagosbükkönnyel befuttatott drótkerítéssel. Virágágyban futtassuk különálló támasztékokra. Ha így akarunk a kertünkben

Ültetés menete

1. Tavasszal ássunk 30 cm széles és ugyanolyan mély gödröt. A földet keverjük össze komposzttal és trágyával.

2. Állítsunk fel támrendszert, mielőtt elvetnénk a kúszó fajták magjait. A kacsok drótokon és zsinórokon kapaszkodnak meg.

3. A magokat tegyük egy éjszakára meleg vízbe, hogy jobban csírázzanak. A csírázás 2-3 hét elteltével indul meg.

4. Dugjuk a magokat 3 cm mélyre a földbe. A palántákat 30-40 cm-es tőtávolságra egyeljük ki, és töltsünk köréjük egy kevés földet.

5. A virágzó szagosbükkönyről rendszeresen csípjük le az elhervadt virágokat, így a növény őszig nyílik.

Gondozása

A szagos bükköny egynyári kúszónövény. Júniustól szeptemberig virágzik. Virágai illatosak és vágott virágnak is alkalmas. Sok fényt és jó légmozgást, ugyanakkor szélvédett helyet igényel. Tápanyagban gazdag és jó vízáteresztő talajt kíván. A növény az egyenletesen nyirkos talajt kedveli, de nem tűri a pangó vizet.

Tavasz – vetés

Februártól a lakásban vessük el, és neveljük elő a magokat. Áprilistól már közvetlenül helybe is vethetünk. Az előnevelt palántákat májustól ültessük az ágyásba 30-40 cm-es tőtávolsággal. A palánták köré töltsünk egy kevés földet, és dróthálóval védjük a madaraktól.

Nyár – gondozás

A növényt bőségesen öntözzük. Takarjuk be a talajt, hogy megőrizze a nedvességét. Havonta trágyázzunk az öntözővízhez adott tápoldattal. A hervadt virágokat rendszeresen távolítsuk el.

Késő ősz – eltakarítás

Az egynyári növényeket adjuk a komposzthoz.

Növényvédelem

A szürkepenészt a hűvös, nyirkos időjárás idézi elő. A fertőzés meggátolja, hogy a bimbók kinyíljanak, és így végül elrothadnak. A szárakon is rothadás léphet fel, ami átterjed a levelekre. A fertőzött növényeket távolítsuk el, szükség esetén permetezzünk gombaölő szerrel.