Százszorszép, mely gazdagon virágzik

A százszorszép tavasztól nyárig bontja bájos virágait.

Százszorszép (Bellis perennis)

A százszorszép az ugyanilyen nevű vadvirág kultúrfaja, amelyet kétnyáriként nevelünk. Üde zöld, spatula vagy tojás alakú levelei dús rozettákat alkotnak, magassága 10-20 cm.

A virágok rendkívül nagyra nőnek, átmérőjük fajtától függően elérheti a 7 cm-t; félig vagy sűrűn telt szirmúak, fehér, rózsaszín, piros színben vagy kétszínű változatokban nyílnak.

Számtalan sorozat kapható, amelyet az egyes fajták szerint vagy keverékként árulnak. A ‘Rusher’ sárga középkorongú virágai félig telt szirmúak. Valamelyest emlékeztetnek a vadszázszorszépre, de virágkoszorújuk tömöttebb.

A ‘Teppich’ fajta alacsonyan és nagyon egyenletesen növekszik. A sorozat szép telt szirmú virágokat bont. A ‘Habanera’ tömött marad, nagy, sűrűn telt szirmú sugárvirágokat hoz. A három alapszínben létezik, valamint piros csúcsú fehér virágokkal.

A következő fajták csöves virágszirmokat bontanak: a ‘Roggli’ is tömött növekedésű, telt szirmú virágai közepesen nagyok.

A ‘Pomponette’ magasabbra nő, közepes méretű, pomponszerű virágai tömöttek. Növekedését tekintve a ‘Tasso’ is hasonló, de virágai nagyobbak. A ‘Robella’ virágainak átmérője elérheti az 5 cm-t, lazac-rózsaszínben kapható. A rekordot a ‘Super Enorma’ tartja gömbölyű, sűrűn tömött, 6-7 cm átmérőjű virágaival.

Telt szirmú fajta százszorszépek

Százszorszép ültetése

A százszorszép elsősorban akkor érvényesül jól, ha csoportosan ültetjük. Virág- és szegélyágyban mindig nagyon kedvelt volt. Alacsony levélrozettáival jól alkalmazható keretnek. Egyszerű díszítő mintákkal élénkített, szőnyegszerű ágyást is ültethetünk belőle. Sírra elsősorban tálba ültetve teszik; hézagtöltőnek is nagyon hálás növény. Dézsába ültetve díszítheti a teraszt, az erkélyt vagy a bejáratot, és gondoskodik a korai virágpompáról.

Ültetés menete

1. Vetés: júniustól júliusig. Lazítsunk fel egy árnyékos ágyást. Távolítsuk el a gyomokat, és dolgozzunk a földbe komposztot.

2. Gereblyézzük simára az ágyás felületét. Szedjük ki a nagyobb köveket, és a durva földrögöket nyomjuk szét a gereblyével.

3. Ritkán vessük el a magokat. Csak enyhén takarjuk be földdel. Nyomkodjuk le, és permetezve öntözzük meg.

4. Öntözzük a magoncokat száraz időjárás esetén. Védjük meg őket a csigáktól: állítsunk fel csigakerítést.

5. Ültessük át a fiatal növényeket végleges helyükre: az erőseket ősszel, a gyengébbeket csak tavasszal. Tőtávolság: 20 cm.

Fagyveszélyes helyeken késő ősszel védjük meg a fiatal növényeket fenyőágakból rakott takarással, amelyet tavasszal eltávolítunk.

Százszorszép gondozása

A százszorszép egyszerűen gondozható kétnyári növény. Virágzási időszaka márciustól júniusig. Napos és félárnyékos helyen virágzik. Tápanyagban gazdag talajt igényel, amely jó, ha agyagos, de ne száradjon ki hamar. Száraz időben a növény sok vizet igényel.

Tavasz – ültetés

A saját nevelésű vagy vásárolt fiatal növényeket ültessük el 20 cm-es tőtávolsággal.

Nyár – vetés

Június közepétől július közepéig szétszórva vessük el a magokat árnyékos ágyásba vagy melegágyládába. A magokat csak kissé fedjük be földdel, jól nyomkodjuk le és öntözzük meg. A másik lehetőség, hogy augusztusban a lakásban vetőládába vetjük, és I8°C-on neveljük. Amint megjelennek a levelek, tűzdeljük a növényeket külön cserépbe.

Ősz – Átültetés és fagyvédelem

Az erős magoncokat már ősszel ültessük át végleges helyükre. A melegágyi palántákat fedjük be üveglappal, a szabadban levő magoncokat védjük fenyőágakkal.

Teljes virágzásakor is átültethető, anélkül, hogy kárt szenvedne. Így összhangba hozhatjuk a színeket.

Növényvédelem

Túl magas páratartalom hatására néha szürkepenész jelentkezhet rajta. A gomba egérszürke lepedékkel vonja be a szárakat és a leveleket, amelyek végül elrothadnak. A fertőzött növényrészeket semmisítsük meg. Öntözéskor a növény felső részeit ne érje víz.