Kerti növények

Szegfű (Dianthus), napos ágyások tarka virága

A szegfű egész nyáron hozza szépséges virágait.

Szegfű fajták

A szegfűk levelei a többi szegfűhöz hasonlóan szürkészöldek és jellegzetesen keskenyek, növekedési formájuk és virágszínük azonban eltérő lehet.

Kínai szegfű

A kínai szegfű (Dianthus chinensis) sokféle színben előforduló, sőt gyakran kétszínű, nem illatos virágai egyszerűek, rojtos szélűek. Ezt a fajt általában sorozat- vagy fajtakeverék néven árusítják. Ilyen például a ‘Princess’-sorozat (hétféle szín), a ‘Telstar’- sorozat (ötféle szín), illetve a ‘Charm’-sorozat (ötféle szín). Egyes fajtái vagy speciális változatai is kaphatók, például a ‘Color Magician’.

Kerti szegfű

A kerti szegfűket (Dianthus caryophyllus) alkotó különféle fajtacsoportokba illatos, félig vagy egészen telt virágú növények tartoznak. Alacsony növekedésű hibridek a ‘Lillipot’ és a ‘Monarch’- sorozatba sorolt fajták. Magasak és vágott virágnak alkalmasak a Chabaud-, az Enfantde-Nice és a Regina-szegfűk.

Csüngő fajta a kárminpiros virágú ‘Tiroler Gebixgs-hangenelke’, a piros virágú ‘Romeo’ és a rózsaszín virágú ‘Julia’.

Szegfű ültetése

Magasságuk és formájuk szerint a szegfűk különböző helyeken alkalmazhatók.

A kínai szegfűt ültethetjük tarka virágágyásba és szőnyegágyásba, de szegélynövénynek vagy az erkélyláda beültetéséhez is jól alkalmazható.

Az alacsony kerti szegfűk ugyancsak jól mutatnak virágágyásban és szőnyegágyásban.

A magas kerti szegfűket mindenekelőtt vágott virágnak ültetik.

A csüngő szegfűk jól felhasználhatók erkélyládák, tálak vagy függőkosarak beültetéséhez. A hegyi csüngő szegfűk azonban csak hegyvidéken fejlődnek kielégítően. Sík vidéken inkább az új nemesítésű ‘Romeo’ és ‘Julia’ fajtát ültessük.

Ültetés menete

1. Magvetés: februárban vagy márciusban töltsük meg a szaporítóládát vetőfölddel, majd lazán szórjuk rá a szegfűmagokat.

2. Rostáljunk a magokra vékonyan földet, és vízpermetezővel nedvesítsük meg. Csírázásig tegyük a tálcát meleg, világos helyre.

3. A magoncokat egyesével tűzdeljük át cserepekbe, amint elérik a 2-3 cm-es magasságot. Tartsuk őket világos, de nem túl meleg helyen.

4. Ha visszacsípjük a hajtáscsúcsokat, a növények bokrosabbak lesznek. Április végétől napközben kitehetjük a palántákat a szabadba.

5. A kis növényeket május közepétől ültessük ki 20-30 cm tőtávolságra. Öntözzük meg, és rendszeresen trágyázzuk őket.

A csüngő szegfűket ősszel homokos szaporítóföldbe ültetett dugványokkal szaporíthatjuk. Hűvös, világos helyen teleltessük őket.

Szegfű gondozása

A szegfű egynyári virág, mely hosszan virágzik. Virágzási időszak májustól októberig. Vágott virágnak alkalmas és fajtától függően illatos. A napos helyet kedveli, de a csüngő szegfűt óvjuk a tűző déli napfénytől. Humuszos, egyenletesen nyirkos talajt igényel. Ha a talaj vízellátása erősen ingadozik, a növények fogékonyabbá válhatnak a betegségekre.

Tavasz – magvetés és ültetés

Az egyéves szegfűt februártól előnevelhetjük a lakásban. A magokat áprilistól hidegágyba is elvethetjük. A magoncokat ritkítsuk ki. Május közepétől ültessük ki a palántákat az ágyásba.

Nyár – gondozás

A szegfűk sok tápanyagot igényelnek, ezért rendszeresen öntözzük őket, és öntöző-vizükhöz hetente egyszer keverjünk folyékony tápszert.

Ősz – felszedés

A kínai szegfű szeptemberig, a kerti szegfű októberig gazdagon virágzik. Az elnyílt virágokat szedjük ki az ágyásból és komposztáljuk őket. A csüngő szegfűkről szaporításhoz vágjunk dugványokat.

A kínai szegfűt az első virágzás után július végén vágjuk vissza, így újabb virágok képződnek rajta.

Növényvédelem

Kedvezőtlen körülmények között fogékony lehet a különféle levélbetegségekre. Ilyen például a szegfűrozsda, amelynek okozója egy gomba. A leveleken sárgásbarna dudorok és foltok jelennek meg. Szedjük le a fertőzött leveleket és semmisítsük meg őket. Nem érdemes gombaölő szert alkalmazni.