Kerti növények

Mini kertek kőrengetegben – Legjobb növények sziklakertekbe

A sziklakertek olyan kertek, amelyek köves, sziklás talajon alakíthatók ki. Kialakításukkor fontos szempont a megfelelő növények kiválasztása, amelyek jól tűrik a szárazságot, és képesek gyökeret ereszteni a köves talajban. A sziklakerti növények általában kis vízigényűek, jó szárazságtűrők.

Sziklakerti növények

A következő 10 növény remek választás lehet egy sziklakert kialakításához:

1. Kövirózsa (Sempervivum)

A kövirózsák a legelterjedtebb sziklakerti növények közé tartoznak. Pozsgás levelű, évelő növények, amelyek jól tűrik a szárazságot. Több száz fajtájuk ismert, melyek leveleinek színe igen változatos, zöldtől a vörösig vagy akár feketéig terjedhet. Virágaik tavasszal és nyáron nyílnak. Teleltetésük fontos, mert a tartós fagyokat nem viselik jól. A kövirózsáknak elsősorban a jó vízelvezetésű, napos helyet kedvelik.

Kövirózsa (Sempervivum)
Kövirózsa (Sempervivum)

2. Daravirág (Draba)

A daravirág alacsony termetű, pozsgás levelű évelő. Apró, sárga virágai tavasszal nyílnak. Jó szárazságtűrő, igénytelen növény, amely köves talajon is megél. Többnyire tőlevélrózsás növekedésű, ami azt jelenti, hogy levelei és virágzata a talaj közeléből nőnek ki. Kiváló választás sziklakertekbe, kőfalak közé ültetve vagy kőedényekbe is.

Daravirág (Draba)
Daravirág (Draba)

3. Sziklai varjúháj (Sedum)

A varjúháj nemzetség számos sziklakertbe való fajt foglal magában. Évelő pozsgás növények, húsos, viaszos levélzettel, melyek jól viselik a szárazságot. Nyáron nyíló virágaik sok színárnyalatban pompázhatnak. Növekedésük lehet tömött, párnás vagy lógó habitusú. Több fajuk, mint a reflexum vagy az acre tartozik a leggyakrabban ültetett kövirózsák közé. De a spectabile és spurium is remek választás lehet.

Sziklai varjúháj (Sedum)
Sziklai varjúháj (Sedum)

4. Havasi fátyolvirág (Gypsophila repens)

A havasi fátyolvirág vagy más elnevezéssel kúszó fátyolvirág, alacsony termetű, párnás növekedésű évelő. Apró, fehér virágai gyöngyfüzérszerűen borítják a növényt nyár elején. Jól viseli a meszes, száraz talajt is. Pozsgás levelű, könnyen tartható növény, amely jól mutat kőfal résekben, sziklás talajon. Nem igényel sok locsolást, árnyékos helyen is megél.

Havasi fátyolvirág (Gypsophila repens)
Havasi fátyolvirág (Gypsophila repens)

5. Hegyi balzsamvirág (Erinus alpinus)

A hegyi balzsamvirág alacsony termetű, évelő pozsgás növény. Apró, élénk rózsaszín vagy fehér virágai tavasszal borítják a növényt. Jól viseli a szárazságot, a napos fekvést. A virágzása után visszahúzódik, szinte eltűnik a föld alatt. Kiváló sziklakerti növény, de használható aljnövényként is. Gyakran ültetik kőfalak réseibe, ahol aztán tavasszal virágkárpitot alkot.

Hegyi balzsamvirág (Erinus alpinus)
Hegyi balzsamvirág (Erinus alpinus)

6. Szirti ternye (Alyssum saxatile)

A szirti ternye alacsony növésű, tömött, párnás évelő növény. Virágzata sárgás-fehéres színű, illatos. Tavasszal és nyáron virágzik. Jól viseli a szárazságot, megél sovány, köves talajon is. Tökéletes választás sziklakertekbe, de sziklafalakat is beboríthat vele. Könnyen tartható, szárazságtűrő faj.

Szirti ternye (Alyssum saxatile)
Szirti ternye (Alyssum saxatile)

7. Őszi vérfű (Sanguisorba officinalis)

Az őszi vérfű évelő növény, mely nyáron mutatós virágzattal rukkol elő. Levelei szárnyaltak, virágzata felálló, vöröses-rózsaszínű füzérek alkotnak. Jó szárazságtűrés jellemzi, valamint a meszes, köves talajt is kedveli. Kiválóan mutat sziklakertekben, köves részeken. Magától is könnyen elterjed. Nem igényel sok locsolást, és tavasszal visszavágva sűrű sarjtelepet nevel.

Őszi vérfű (Sanguisorba officinalis)
Őszi vérfű (Sanguisorba officinalis)

8. Pásztortáska (Capsella bursa-pastoris)

A pásztortáska egyéves vagy kétnyári növény, fehér virágokkal. Apró termetű, gyorsan növő. Könnyen terjed magról, így könnyen felverekszik a talajrésekben, sziklakertekben is. Bár nem szárazságtűrő, mégis jól érzi magát a köves talajon, sziklás részeken is. Levelei szárnyaltak. Virágzása a kora tavasszal kezdődik. Nem igényes, szinte bárhol megél.

Pásztortáska (Capsella bursa-pastoris)
Pásztortáska (Capsella bursa-pastoris)

9. Orvosi zsálya (Salvia officinalis)

Az orvosi zsálya szürkés levelű, illatos félcserje. Kékes-lilás virágfürtjei nyár derekán nyílnak. Jó szárazságtűrő, a napos fekvést kedveli. Illóolajat tartalmazó levelei fűszerként és gyógynövényként is felhasználhatók. Sziklakertekbe, köves talajra is ültethető, mivel jól bírja a szárazságot. Sarjtelepet nevelő növény, így a téli fagyok után könnyen újra kihajt.

Orvosi zsálya (Salvia officinalis)
Orvosi zsálya (Salvia officinalis)

10. Ligeti zsálya (Salvia nemorosa)

A ligeti zsálya egy évelő zsályafajta, melynek lilás-kékes virágai nyár közepén nyílnak. Illatos levelei szürkések, oválisak. Alacsony termetű, kompakt növény, amely jól mutat sziklakertekben, alacsony falak mellett. Szárazságtűrő, igénytelen növény, mely napos helyet igényel. Virágzása után érdemes kissé visszavágni, mert így sűrű sarjtelepet nevel. Télen kis takarással védett helyre érdemes átültetni.

Ligeti zsálya (Salvia nemorosa)
Ligeti zsálya (Salvia nemorosa)