Kerti növények

Szívvirág – Ezzel a virággal meghódíthatod a párod szívét!

A falusias ágyások kedvelt virága romantikus bájjal gazdagítja a kertünket.

Szívvirág (Dicentra)

A szívvirág hosszú életű kerti növény. Szív alakú virágai lecsüngő hajtásokon, páfrányszerű levelek fölött nyílnak.

A nagy szívvirág (Dicentra spectabilis) 60-90 cm magasra nő. 2,5 cm átmérőjű virágai rózsaszínek vagy fehérek. Kékeszöld, szárnyalt levelei a virágzás után vissza-húzódnak. Színének köszönhetően a varázslatos, fehér virágú ‘Alba’ fajta kiválóan társítható más növényekkel. A nagy szívvirág az alábbi, kevésbé ismert rokon fajokkal ellentétben nagyon elterjedt.

A feltűnő szívvirág (Dicentra eximia) mind-össze 20-30 cm magasra nő. Sarjai segítségével sűrű szőnyeget alkot. Tömött fürtökben álló rózsaszín virágai májustól augusztusig nyílnak. Páfrányszerű, finoman szár-nyalt levelei nem húzódnak vissza.

A szép szívvirág (Dicentra formosa ssp. oregana) a feltűnő szívvirághoz hasonlóan májustól augusztusig virít. Magassága 25-35 cm. Míg a krémszínben nyíló alapfaj elsősorban a hozzáértő kertbarátok növénye, a gazdagon virágzó rózsaszín fajták mindenkinek ajánlhatók.

nagy szívvirág (Dicentra spectabilis)
nagy szívvirág (Dicentra spectabilis)

Ültetése

A szívvirág laza, humuszos talajú ágyásban, félárnyékos helyen fejlődik a legjobban. Soha ne ültessük sorba vagy nagy csoportba. A virágok varázslatos szépsége jobban érvényesül, ha külön-külön, szabadon ringatja őket a szél. Ez a növény nem hiányoz-hat egyetlen falusias hangulatú kertből sem. Az egyszerűen gondozható, korán nyíló évelő a félárnyékos előkertek hálás növénye. Félárnyékos évelőágyásban mindig középre ültessük, mert itt elegendő hely jut a kecses hajtásoknak, és nyáron, a levelek visszahúzódása

Ültetés menete

A szívvirág ültetését tavasszal végezzük. Először lazítsuk fel mélyen az ágyást, és dolgozzunk a talajba bőven komposztot. Ássunk a gyökérlabda méreténél kétszer nagyobb gödröt. Alaposan öntözzük meg a növényt, majd óvatosan vegyük ki a cserépből. Vigyázva nyomjuk kifelé a gyökérlabdát, nehogy megsérüljenek a gyökerek.

Gondozása

A szívvirágok többsége félárnyékos helyet igényel, ahol nincs kitéve a tűző napsütésnek. Csak ott viselik el a napos helyet, ahol hűvös a nyár. A növényeknek laza, humuszban gazdag talajra van szükségük. Javítsuk a talaj vízáteresztő képességét bőséges szerves anyag hozzáadásával.

Tavasszal, május közepe után ültessük ki félárnyékos helyre az előnevelt szívvirág palántákat. A korábban kiültetett növényeknek adjunk szerves és ásványi trágyát tavasszal. Rendszeresen vágjuk le az elnyílt virágokat. A nyári száraz időszakban öntözzük a növényeket, hogy a talaj enyhén nyirkos maradjon a visszahúzódott növények körül. Kerüljük azonban a víz pangását, mert az a húsos gyöktörzsek rothadásához vezethet.

Ősszel jelöljük meg azokat a helyeket, ahol a szívvirág tavasszal ki fog hajtani, hogy télen ne ültessünk oda más növényt. Védjük a növényeket a fagytól aprított fakéreg vagy avar talajtakarással.

Növénybetegségek

A szívvirágnál szártőrothadás léphet fel. Ennek leggyakoribb oka, hogy a nedves vagy összetömörödött talajban összegyűlik a víz a növény töve körül. A levelek elsárgulnak és a növény elhal. Lazítsuk meg a talajt és javítsuk a minőségét; az összetömörödött talajon készítsünk magaságyást.