Szobanövények

Szobafikusz: a tökéletes növény a belső térben

A szobafikusz (Ficus elastica) a népszerű belső növények közé tartozik, amely könnyen nevelhető és tökéletesen alkalmas a lakásban való tartásra. Az ápolása nem igényel sok időt és figyelmet, ám ha betartjuk néhány alapvető szabályt.

Szobafikusz fajták és jellemzői

Sokféle szobanövény származik ebből a változatos családból, vannak köztük apró talajtakaró és fatermetű fajok, valamint kúszónövények is. A legtöbbjük lombja zöld, bár vannak köztük tarka levelű változatok is. Mindegyiket valamilyen dugványról szaporítják, és a gyökereztetéshez 21°C körüli hőmérsékletre van szükség.

szobafikusz fajták

A kislevelű fikusz (Ficus benjamina) hajtásai lefelé csüngnek, és sokféle kompozíció legvonzóbb példánya lehet, különösen ámpolnában nevelve.  A növény kis méretű, tojásdad, fényeszöld levelei sűrűn állnak, de hajtásai gyorsan megritkulnak, ha a fényviszonyok nem megfelelőek. Fejdugványról szaporíthatjuk, ehhez egy merev, körülbelül 10 cm hosszú hajtáscsúcsra van szükség, amit nem túl nehéz gyökereztetni nedves tőzegben, 21°C-os hőmérsékleten.

A jól ismert szobafikusz az egyik legnépszerűbb szobanövény. A ficus robusta néven ismert fikusz a korábban elterjedt Ficus elastica újabb változatának tekinthető, amelynek forgalmazása régóta megszűnt. A szobafikusz mai változata sokkal szívósabb, mint elődje, és jobban képes alkalmazkodni a modernt otthonok életkörülményeihez.

Levéldugványokról nevelhetünk új növényeket, a levágott levélhez egy kisebb szárrész is tartozzon, és legjobb, ha ősszel dugványozunk, amikor a növények pihenek, vagy legalábbis kevésbé aktívak. Gyökereztetéshez 21 °C körüli hőmérsékletre van szükség.

A fikuszok rengeteg fajtája közül biztos, hogy mindenki talál magának tetszőt. Olyan példányokat válasszunk, amelyeknek ép, foltmentes és fényes levelei vannak. A megkopott levélzetű példányoknak kevesebb esélyük lesz  a túlélésre egy átlagos nappaliban. Ha a növényen hiányoznak levelek, akkor az vagy túl öreg, vagy nem megfelelően gondozták.

Szobafikusz (Fucis robusta) gondozása

Fényigénye

Bár a szobafikusz jól viseli a meglehetősen árnyékos környezetet is, gyorsabban növekszik jó fényviszonyok mellett. Napi néhány órás napfény szintén a hasznára válik. A Ficus robusta inkább a hűvös és nyirkos környezetet kedveli, semmin a szárazságot és meleget, de gyébként nagyon alkalmazkodó növény.

Hőmérsékletigény

Legjobb számára a 10-15°C közötti klíma, habár a ficus télen akár a 4-5 °C-ot is elviseli. Nagyon meleg helyiségekben, 29°C felett a levelek hajlamosak elveszíteni víztartalmukat, és megereszkednek.

Öntözés

Soha nem szabad túlöntözni. Télen a földjének éppen csak nedvesnek kell lennie, nyáron pedig legfeljebb hetente kétszer locsoljuk meg.

Tápanyag

Amikor először kerül új otthonába a növény, azonnal lássuk el tápoldattal. A tápanyagpótlást ezután is folytatni kell minden öntözéskor egy gyenge tápszerrel, amit a tél folyamán ritkábban igényel. A frissen átültetett növényeknek legalább három hónapig nincs szükségük plusz tápanyagra.

Föld/talaj

Használjunk cserepes növényeknek szánt általános virágföldet. Amint a növény egy 18 cm átmérőjű cserépbe kerül, rendszeres tápoldatozást igényel. Csak akkor ültessük át, amikor a cserepet már kitölti a gyökérzet. Átültetés után öntözzük meg, és egy hónapig tartsuk a földjét viszonylag szárazon, hogy a növény gyökeret az új talajban.