Szobanövények

Szobai kankalin (Primula obconica)

A legtöbb kankalinfajta tavasszal gazdag és dús virágzatot hoz, de a virágzás rövid ideig tart. A szobai kankalin azonban szinte egész nyáron át virágzik, és egyben nagyon hálás szobanövény is.

Szobai kankalinról

Alig akad szobanövény, amely a lakásban is olyan elszántan és problémamentesen virágzik, mint a kankalin. Ez az évelő trópusi növény körülbelül száz évvel ezelőtt került át Európába. Az idők során egyre nagyobb és színpompásabb virágokat sikerült nemesíteni.

A népnyelv a szobai kankalint „ekcémás kankalinnak”, illetve „viszkető kankalinnak” is nevezi. Ennek oka, hogy a növény egyeseknél allergiás reakciót, viszkető kiütést vált ki. Az allergiás tüneteket a kankalin levelének kétféle szőre okozza. A hosszú hegyes szőrök izgatják az emberi bőrt, a rövidebb mirigyszőrök primin-tartalma pedig irritálhatja. Az utóbbi évtizedben sikerült kevesebb primint tartalmazó, kevésbé allergiát okozó szobai kankalinfajtákat nemesíteni. Ennek ellenére mindig óvatosan nyúljunk a kankalinhoz.

A szobai kankalin alapszíne kárminvörös, de emellett sok finom, enyhe színárnyalatú virágot is ismerünk, például a kellemes almavirágszínt. Gyönyörű azonban az erőteljes sötét- és a sápadtabb kék is. Különösen kedvelt a kétszínű piros-fehér és a kék-fehér fajta. Igen kedvelt jelenleg a lazac-vörös és narancsszín kombinációja.

Szobai kankalin gondozása, igényei

A kankalin levelei kerekdedek és függőlegesen állnak. Kistermetű, tömött növény. Cserepe ne legyen nagyobb 12 cm-nél.

A virágok 15 cm hosszú szárakon ülnek, a levelek fölött. A növény egész nyáron és télen is folyamatosan virágzik. A fehér virágú kankalin elegáns, a kétszínű feltűnőbb. A virágok illata pikáns.  A növény átlagos szobahőmérsékleten is jól fejlődik. Télen nyugodtan tehetjük hűvösebb helyre. Nyáron óvjuk a (déli) tűző napfénytől. Ha lehet, félárnyékos ablakban tartsuk.

Az energikusan növekvő kankalin rendkívül vízigényes. Földjét ne hagyjuk kiszáradni. Áprilistól májusig hetente egyszer folyékony tápoldatot is adjunk az öntözővízhez, vagy alkalmazzunk lassan oldódó tápsót. A kankalint évente egyszer ültessük át friss földbe. A gyökérlabda méretét kissé csökkenthetjük, így nem kell cserép.

Szaporítása

Az idősebb növények töve osztható, de a kertészetekben a kankalint magvetéssel szaporítják. Ezzel házilag is érdemes próbálkozni: a magot márciusban, tőzeges talajba vessük. Egy hónapos csírázási idő után a palántákat ültessük szét cserepekbe. Az első virág kb. 8 hónap múlva várható.

A szobai kankalin allergiát okozhat, ezért arra hajlamos személyek közelében (szobában, munkahelyén stb.) ne tartsuk.

Növényvédelem

A zöld levéltetűk nehezen ismerhetők fel. Alul, a fiatal levelek szárán ülnek. Próbáljuk meg ezeket erős vízsugárral eltávolítani. Ha nem sikerül, kénytelenek vagyunk speciális növényvédő szert alkalmazni. A fehér legyek a nagyobb, fejlettebb leveleken telepednek meg. A zöld levéltetvekhez hasonló módon távolíthatók el. A takácsatkák ellen is hasonló módon védekezhetünk.

Ha a levelek megsárgulnak, az tápanyaghiányra utal. Hetente egyszer adjunk folyékony tápoldatot az öntözővízhez. Aki ezt körülményesnek tartja, lassan oldódó tápsót használjon. A szaküzletekben különböző típusok közül válogathatunk.