Fűszernövények

Tárkony (Artemisia dracunculus)

Így termessz tárkonyt otthon a kertben.

A tárkony jellemzői

Örökzöld évelő növény, cserjéhez hasonló szerkezettel. Levelei szürkészöldek, édeskés, mentás aromával. Nyár végén jelennek meg az apró, lazán fürtökbe tömörülő, zöldesfehér virágok. Az éghajlattól függően nem mindig nyílnak ki teljesen.

Ültetés

A növényt háromévenként ültessük át. Tavasz elején vagy közepén a szétszedett töveket ültessük el 5-7.5 cm mélyre, a tövek távolsága 30-38 cm legyen.

Ültethetjük magról is, de gyakoribb szaporítási mód a gyökereztetés. A növénytől egy egészséges, dús levelű vastag szárat vágjunk le és gyökereztessük vagy cserépben, vagy egy vízzel teli befőttesüvegben. Tartsuk meleg helyen, és öntözzük vagy töltsük fel vízzel rendszeresen. Óvjuk a hidegtől, míg a gyökérzete meg nem erősödik annyira, hogy ki tudjuk majd ültetni.

Gondozás

Ültessük át – és szedjük szét a töveket – háromévenként. A zsenge levelek ízletesebbek. A virágokat csípjük vagy vágjuk le, amikor megjelennek.

A tárkony leveleit megszáríthatjuk, vagy olívaolaj fűszerezésére is felhasználhatjuk. A leveleket legkésőbb ősszel gyűjtsük be, ha kerti növényünk van. Az üvegházi példányok levelét bármikor felhasználhatjuk.

Betakarítás

A zsenge leveleket használjuk fel. Nyár végén, legkésőbb ősszel szedjük le a tartósításra szánt leveleket. A szárítás során a levelek kis mértékben, de veszíthetnek aromájukból. Fagyaszthatjuk is.

Felhasználás

A tárkony egyik legnépszerűbb felhasználási módja a tárkonyecet, amit friss salátákhoz adhatunk. A tartármártás és a dijoni mustár egyik alapfűszere is. Csirke- és halételekhez is kiváló. A tárkonyos raguleves igen közkedvelt étel.