Kerti növények

A Tavasz első ajándéka, tavaszi kankalin

Utazz velünk a természet csodálatos világába, és ismerd meg a tavaszi kankalint.

Növény jellemzői

A tavaszi kankalin (Primula veris) természetes élőhelyein igencsak megszenvedte a természetjárók „érdeklődését”. A kertészetekben és virágboltokban kankalin-vetőmag és tavasszal bimbós növények is kaphatók. A kankalinnak magasan a kékeszöld levelek fölé nyúló illatos, halvány citromsárga ernyő alakú virágzata van.

Gondozás

A növény teljesen fagytűrő. A magoknak a csírázáshoz 15°C-ot nem meghaladó hőmérsékletet biztosítsunk. Ha nem kora ősszel, teljesen friss állapotban vetjük, a magok nem csíráznak ki, amíg fagy nem érte őket. A ládában nevelt növények megéghetnek, ha tűző napira, nagyon meleg helyre tesszük őket. Ha nyirkosan tartjuk a talajt, a kankalin a közvetlen nyári napsütést is elviseli. A magoknak a csírázáshoz fényre van szükségük.

A tavaszi kankalin gyökerei folytonos nyirkosságot igényelnek az aktív tavaszi és nyári növekedési időszak folyamán. A ládában termesztett növényeket ne öntözzük túl télen, mert ha az idő fagyosra fordul, a növények hirtelen elpusztulhatnak. Az enyhe, csapadékos nyári időben szükség esetén naponta permetezzük. A levelek megszáradásáig tartsuk őket naptól védett helyen.

A növény virágzáskor nem igényel magas páratartalmat. A fiatal növényeket száraz nyári időben szükség esetén naponta permetezzük. A levelek megszáradásáig tartsuk őket naptól védett helyen.

A tavaszi kankalin vágott virágként is nagyon mutatós. A vadon termő kankalint soha ne szedjük le.

A virágzás idején a növényeket nem szükséges műtrágyázni. Ha minden évben friss földbe ültetjük a kankalint, a kiültetésig elegendő tápanyaghoz jut a növény.

A tavaszi kankalint ültessük jó vízelvezető virágföldbe. A magokat márciustól májusig tőzeg alapú ültetőközeg felszínére vessük. A palántákat ültessük át virágfölddel teli mély cserepekbe, hogy a növény gyökerei hűvös környezetben fejlődhessenek. Késő ősszel ültessük ki végleges helyükre, ügyelve a helyes ültetési mélységre, vagyis hogy a növény töve ne kerüljön a földbe. Öntözzük meg alaposan. A beállt növényeket minden második évben, közvetlen virágzás után válasszuk szét tövekre.

Növényvédelem

A csigák torzíthatják el a levélzetet. Használjunk ellenük csigairtót vagy tegyünk egy fél grapefruit-héjat a közelbe, és reggelente szedjük ki alóla a csigákat.