Kerti növények

Tőzike – bájosan bókoló harangok

A harangvirághoz hasonló, törékeny tőzike minden kertben kedves látvány.

Tőzike fajták jellemzői

A tőzike (Leucojum ) a fajtól és fajtától függő vastagságú magházakon egy vagy több virágharangot hoz száranként. Kedvező helyeken gyakran önszaporító. Mindhárom faja mérgező.

Tavaszi tőzike

A tavaszi tőzike (Leucojum vernum) honos nálunk. Ritkás erdőkben és kötött, nyirkos talajon nő. Védett virág. A vadfaj márciustól áprilisig virágzik, száranként egy illatos virágot hoz. A következő fajok gyakran két virágot is hoznak száranként: a ‘Carpaticum’ magassága legfeljebb 30 cm, a ‘Vagneri’ erőteljesebb növekedésű, magassága eléri a 40 cm-t.

Nyári tőzike

A nyári tőzike (Leucojum aestivum) májustól júniusig 2-4 fehér harangocskát hoz száranként, magassága legfeljebb 40 cm. Nyirkos talajon, Félárnyékban érzi jól magát, és szintén védett virág. A ‘Gravetye Giant’ fajta akár 50 cm magas szárain rendkívül nagy és sok virágot hoz.

Őszi tőzike

Az őszi tőzike (Letwojum autumnale) szeptembertől októberig virágzik, magassága csak 10-20 cm. Fehér, hosszúkás virágai leheletnyi rózsa-szín árnyalatúak. A naposabb, szárazabb talajú helyeket kedveli, és mindenképpen téli védelmet igényel.

Tőzike ültetése

Ültessük a tőzikét fás terület szélére. Nagy csoportokban a leghatásosabb. Ágyásban vagy sziklakertben jó helyet kínálnak neki a nyirkos, félárnyékos mélyedések. Vegyük körbe a virágokat mohás kövekkel, hogy hangsúlyozzuk törékeny bájukat. Virágágyak szegélyeként a tavaszi tőzike nagyon szép látványt nyújt. Elvirágzás után a levelek visszahúzódnak, és átengedik a helyüket más virágoknak.

Tavaszi és nyári tőzikét  szeptemberben ültessünk.

– Ássunk több hagymának elegendő 20 cm mély gödröket.

– Lazítsuk fel a talajt és keverjünk hozzá egy lapát komposztot. Simítsuk le a talajt, hogy a hagymák egyforma magasságban legyenek.

– Ültessük a hagymákat 5-10 cm mélyre. A tőtávolság a tavaszi tőzikénél I 0 cm. a nyárinál 20 cm legyen.

– A Fedjük be földdel, és jól öntözzük meg. Terítsünk szét 5 cm vastag talajtakaró réteget pl. durva komposztból vagy fűnyiradékból.

– Rendszeresen végezzünk talajtakarást. Speciális trágyázást és különleges gondozást nem igényel. A leveleket hagyjuk visszahúzódni.

Az őszi tőzike nem fagytűrő növény. A fagyok beállta előtt vastagon takarjuk be a telepítés helyét szalmával. lombbal és fenyőágakkal.

Tőzike gondozása

A tőzike egyszerűen gondozható hagymás növény. Illatos virágai fajtától függően márciustól áprilisig, májustól júniusig, szeptembertől októberig nyílnak. Félárnyék kell a tavasszal és nyáron virágzó, napfény az ősszel virágzó fajtáknak. Nyirkos talaj kell a tavaszi, nyirkos vagy nedves a nyári és száraz az őszi tőzikének. A földhöz keverjünk komposztat, és rendszeresen takarjuk a talajt.

Ősz – ültetés és tőosztás

A tavaszi és nyári tőzikét szeptemberben ültessük el. Szaporításhoz ássuk ki az idősebb bokrokat, osszuk szét és rögtön ültessük el őket. A tavaszi tőzikét előneveléshez ültessük egy tálba. Az érzékeny őszi tőzikét az első fagy beállta előtt takarjuk lombbal vagy szalmával.

Kora tavasz – előnevelés

A tavaszi tőzikét a lakásban. az ablakban neveljük elő. Elvirágzás után is tartsuk nyirkosan a talajt, míg a levelek visszahúzódnak. A hagymákat ültessük ki a kertbe, amint felengedett a talaj.

Tavasz – ültetés és tőosztás

Ilyenkor osszuk szét és ültessük el az őszi tőzikét.

A tavaszi tőzike alkalmas az előnevelésre: 12 hétig tartsuk hideg, fagymentes helyen, majd tegyük hűvös, napos helyre.

Növényvédelem

A tőzike nem érzékeny a betegségekre és a kártevőkre. Néha mégis előfordul. hogy tripszek támadják meg. és foltos vagy ezüstszürke csíkos elszíneződést okoznak a leveleken. Megelőzésként ügyeljünk arra, hogy nagy távolság legyen a növények között, és öntözzünk egyenletesen.