Téli jázmin (Jasminum nudiflorum)

Szokatlan időben hozza ezernyi apró, csillag alakú virágát.

Téli jázmin tulajdonságai

A téli jázmin varázslatos szépségű kúszónövény. A cserje még kopár hajtásain 2-3 cm átmérőjű sárga virágok ezrei nyílnak a tél közepén. Mivel kevéssé fagytűrőek, hamar elfagynak, de melegebb napokon újak nyílnak helyettük. A hosszú, vékony, kezdetben fűzöld hajtások nem felállóak, hanem lecsüngenek. Tartóhoz rögzítve akár három méter magasra is felfuttathatjuk őket. A levelek jóval a virágzás után jelennek meg a növényen.

Ültetése

A téli jázmint mindig a ház közelébe ültessük, ahol védve van az időjárás viszontagságaitól, és élvezheti a falról visszaverődő meleget. A téli jázmint bármire rögzíthetjük: támrendszerre, lugasra, támívre. Mivel nem tud magától kúszni, gondosan kötözzük oda a támasztékhoz. Akár lépcső mellé telepítjük, akár korlátra futtatjuk, illata messziről köszönti az érkezőt. Aki egyszer is látta a falról, rézsűről vagy kerítésről aláomló, dúsan virágzó növényt, soha nem felejti a lágyan ívelő hajtások pompáját.

Mit ültessünk mellé?

A sötét színű örökzöld tűlevelűek nyugodt háttere előtt élénken ragyog a téli jázmin. Márciusban, a fő virágzási időszakban ültethetünk alá egyéb tavasszal nyíló növényeket, például fehér hunyort (Helleborus), hóvirágot (Galanthus nivalis), sáfrányt vagy korai nárciszt. A téli jázmin az egyébként erősen mérgező, rózsaszín virágú farkasboroszlán (Daphne mezereum) társaságában is elbűvölő hatást kelt.

Ültetés menete

1. Ássunk 60 x 60 cm-es ültetőgödröt. Lazítsuk fel a talajt, és állítsuk bele a támasztékot.

2. Keverjük össze a kiásott földet komposzttal és szerves trágyával, majd terítsük szét az ültetőgödör alján. Óvatosan ültessük el a növényt.

3. A jázmint mélyebbre ültessük, mint a cserépben volt. Töltsük vissza, és tapossuk le a földet. Tányérozzuk ki és öntözzük meg a növényt.

4. Az ültetés helyén takarjuk a talajt szalmával vagy lombbal. A hosszú hajtásokat lazán rögzítsük a támasztékhoz.

Gondozása

A téli jázmin fényigényes növény. Decembertől áprilisig virágzik.Ültessük a növényt napos, meleg, védett helyre, hogy a korai virágok ne fagyjanak el. A talaj legyen jó vízáteresztő, humuszos, esetleg meszes. A nehéz, víztartó talaj nem megfelelő.

Tavasz – ültetés és takarás

Ültessük a cserjét fellazított, szerves trágyával és komposzttal dúsított talajba. Takarjuk az ültetés helyét lombbal vagy szalmával.

Nyár – rögzítés és öntözés

Rögzítsük a növénytámaszhoz a fejlődő hajtásokat. Száraz időben öntözzük a növényt. Virágzás után ritkítsuk ki az idősebb példányokat.

Ősz – takarás és fagyvédelem

Takarjuk a gyökérzónát komposzttal. A fagy beállta előtt több alkalommal alaposan öntözzük meg a növényt, mert a hajtásokon keresztül télen is folytatódik a párolgás.

Szaporítása

A földdel érintkező hajtások maguktól meggyökeresednek, de mi is készíthetünk bujtást. A hajtásokat ferdén metsszük be, fektessük a talajra, rögzítsük kővel vagy kapoccsal, és kupacoljunk rájuk földet. Mihelyt kifejlődtek a gyökerek, válasszuk le a hajtásokat az anyanövényről.

Két-három évenként vágjuk ki az elöregedett hajtásokat. Így elősegítjük az új vesszők képződését, amelyek a következő évben virágot hoznak.

Növényvédelem

A repedt vagy megbarnult hajtások a tél végén kiszáradhatnak, ha fagyott a talaj, és a növényt reggeltől estig éri a napsütés. Vágjuk ki az elszáradt hajtásokat. Ha a talaj nem fagyott, télen is öntözzük a növényt.