Szobanövények

Tömött korallvirág gondozása

Tömött korallvirág (Kalanchoe bossfeldiana)

A tömött korallvirág a téli hónapokba is vidámságot varázsoló pozsgás növény. Virágai általában skarlátvörösek, de fajtaváltozatai közt megtalálható a sárga ‘Morning Sun’ vagy a piros virágú ‘Tom Thumb’ is. A szárat már a tövétől húsos zöld levelek borítják, s a rengeteg virág nagy, elágazó virágzatban tömörül. A korallvirág egymagában is díszíthet például egy asztalt, de más növényekkel együtt is tarthatjuk, például egy fáskosárban.

A korallvirág rosszul tűri a fényhiányt, virágzás után pedig ki kell selejtezni a növényeket. Egy kis erőfeszítéssel a növény éveken át életben tartható, de nem biztos hogy ez megéri a fáradságot, hiszen a virágos példányok olyan könnyen és olcsón beszerezhetőek.

Változatos, ragyogó színű virágaival remek karácsonyi dekorációként szolgálhat.

Korallvirág igényei

Mivel a téli hónapokban virágzik, a folyamatos virágzáshoz meleg környezetre van szüksége. Éjjel minimum 10 °C-os, nappal max. 22 °C-os hőmérsékletet igényel; jó szellőzés mellett a betegségek kockázata minimálisra csökkenthető. A nyugalmi időszakban, közvetlenül a virágzás után tegyük hűvös helyre.

Fénykedvelő, ennek ellenére napi 4 órányi közvetlen fénnyel is beéri. Két öntözés között várjuk meg, amíg kiszárad földje. A télen virágzó pozsgásoknak a virágzást követően nyugalmi időszakra van szükségük, s ezalatt az idő alatt épp csak annyi víz kell nekik, hogy a szárak össze ne zsugorodjanak. Csak nagy melegben permetezzük vízzel, kora reggel. A teljes száradásig ne tegyük ki közvetlen napfénybe.

Virágzás előtt kéthetente tápláljuk káliumban gazdag növénytáppal. A virágzó növénynek nincs szüksége tápra. Amikor a nyugalmi időszak véget ér, kezdjük újra a tápoldatozást.

Szedjük le az elhalt virágszárakat, és tartsuk a növényt majdnem teljesen szárazon, félárnyékban több héten keresztül: így biztosítjuk a nyugalmi időszakot. Ezután ültessük át olyan virágföldbe, amely egyenlő arányban tartalmaz tőzeget, termőföldet és durva szemcséjű homokot. A talajhoz ne adjunk műtrágyát, és csak olyan földet használjunk, amely nem tartalmaz friss rothadó anyagokat. Évente ültessük át a növényt.

Tipp: Ha a növényt szeptember elejétől október elejéig a nap 24 órájából 14 órán át folyamatosan sötétben tartjuk, elérhetjük, hogy karácsonykor virágozzék. Ezt azonban csak akkor érhetjük el, ha a napi 14 órás sötétségre valóban folyamatosan odafigyelünk.

Növényvédelem

Bizonyos növényvédő szerek alkalmazása esetén torz levélfejlődés lép fel. A növény kezelésére pirétrumból készült terméket ajánlanak. Ez a növény-védőszer érintkezés útján fejti ki hatását, ezért kevéssé alkalmas a rejtett kártevők, így a gyapjastetvek elleni védelemre. Használjunk inkább felszívódó (szisztemikus) növény-védő szereket, de ha ennek eredményeként levélcsavarodás jelentkezik, ki kell dobni a növényt.