Zöldség - gyümölcs

Torma termesztése

Így nevelj egyszerűen tormát a kertedben.

Torma bemutatása

A torma (Armoracia rusticana) évelő növény, vastag, jellegzetes aromájú gyökérzettel és széles, hosszú, élénkzöld vagy sárgászöld levelekkel. A levelek között bújnak meg az apró fehér virágok. A levelek hosszúsága 45 cm is lehet. Egyes változatok levelei sötétzöld vagy világossárga színűek. A gyökerét használjuk fel. Magasság: 45-60 cm Maximális szélesség: 45-75 cm

Torma ültetése

A tormát, ha elültettük, több éven keresztül ugyanabban a talajban hagyhatjuk, de az első évben fel is szedhetjük, attól függően, mennyire zsenge növényt szeretnénk. A talajt ássuk fel és trágyázzuk meg. A torma a kert részben napos, részben árnyékos részét kedveli. A tormát palántaként ültetjük ki. Ültetőfával készítsük elő a növénynek szánt helyet.

A palántát a nagyságától függően akár 30 cm mélyre is helyezhetjük, a növények közt 60-75 cm távolságot hagyjunk. A gyökerek és a felszín felett burjánzó levelek miatt is szükséges ez a távolság. A palánta tövét töltsük fel földdel, csak egy 5 cm nagyságú részt hagyjunk a felszín felett. A gyökerek ujjnyi vastagok és akár 23-30 cm hosszúak is lehetnek.

Betakarítás

Nyár végén szedjük fel a gyökereket. A levelek ősz közepén legkésőbb elfonnyadnak, elszáradnak, de a gyökérzet a következő évben új leveleket növeszt. Ha felszedjük, a gyökereket tartsuk száraz homokban, mint a sárga- és fehér-répát, így átteleltethetjük. Lefagyaszthatjuk, száríthatjuk is. Érdemes az első évben felszedni, mert később fás, száraz, kevésbé ízletes a gyökere.

Torma felhasználása

Hazánkban a torma hagyományosan a húsvéti sonka kísérője, reszelt, ecetes formában tálalják. A savanyú uborka elkészítéséhez is felhasználják. Az ízét tejszínnel lágyíthatjuk, borssal ízesíthetjük. Húsokhoz mártásnak vagy salátának, különösképp marhahúshoz kiváló.