Kerti növények

Záporvirág (Gazania): ha így gondozod gyönyörű lesz

A záporvirág a száraz, napsütötte virágágyak színpompás dísze.

Záporvirág fajták

A záporvirág Dél-Afrikából származik. A szürkészöld tőlevelek alkotta csomókból nyáron rövid szárak emelkednek ki, feltűnő színű, 7-10 cm átmérőjű virágokkal, amelyek csak napsütésben nyílnak ki; borús nappalokon és este bezáródnak.

A növény eredetileg évelő, de nálunk nem télálló, ezért leginkább egynyáriként ültetik. Fagymentes helyen átteleltethetjük a lakásban. A kereskedelemben számtalan hibrid, fehér, sárga, bronzszínű, narancssárga vagy akár rózsaszín és piros virágú fajta kapható.

Alacsony, zömök felépítésűek a Mini-Star záporvirág fajták, a Chansonette keverék fajtái (15 cm magasak), a Morgentau törpe keverék fajták (25 cm magasak). A Sonnenschein hibrid választék fajtái 30 cm magasra nőnek.

pompás záporvirág
pompás záporvirág (foto: Modi Elnadi (cc-by-sa) )

Hova ültessük?

Mivel kevés vizet igényel, és száraz helyen különösen gazdagon virágzik, kiválóan alkalmas forró, száraz, napsütötte helyek díszítésére. Ültethetjük napos virágágyásba, lépcső mellé vagy fal tetejére. Sziklakertben köztes növényként is alkalmazhatjuk. A sűrű növésű fajták erkélyládában, virágtartóban és tálban is jól mutatnak.

Mit ültessünk mellé?

Az élénk színű, érdekes rajzolatú záporvirág jól illik egyéb élénk színű egynyári virágok-hoz, például a fokföldi-köröm-virághoz (Dimorphotheca sinuata), az arany tallérvirághoz (Asteriscus rnaritimus), a csillagos dorottyavirághoz (Dorotbeantbus bellidiformis) és a fehér medveszemhez (Ursinia anetboides). Ugyancsak jó társnövényei lehetnek a kék virágú perui kunkor (Heliotropium arborescens) vagy a fokföldi kékmargitvirág (Felicia amelloides).

A fehér virágú cserjés margitvirág (Argyrantheum frutescens) megnyugtóan hat a tarka virágok közt. A kék és fehér virágú sóvirággal (Limonium zuatum) vagy az ugyancsak kék virágú hamvas zsályával (Salvia farinacea) beültetett ágyás díszértékét növeli a szegélyként ültetett élénk virágszínű záporvirág.

Ültetése

Március elején töltsünk meg egy szaporítóládát vagy tálat enyhén homokos földdel. Szórjuk ki a magokat a talajra. Szitáljunk rájuk vékony réteg földet. Kézi permetezővel óvatosan nedvesítsük meg a vetést, és tartsuk egyenletesen nyirkosan a talajt. Fedjük le üveglappal. A lap alá helyezett pálcákkal gondoskodjunk a szellőztetésről, nehogy elrothadjanak a csíranövények. A már könnyen megfog-ható, 4-5 levelű palántákat egyenként tűzdeljük át 6-8 cm nagyságú cserepekbe. Május végén ültessük ki a palántákat 3-5 tőből álló csoportokban. Öntözzük meg őket. és gondoskodjunk a tápanyag-utánpótlásról.

Szaporítás

Dugványozással szaporíthatjuk. Az augusztusban levágott hajtásokról gyökereztetés előtt távolítsuk el az alsó leveleket. Fagymentes helyen teleltessük.

Gondozás

A záporvirág egyszerűen gondozható egynyári növény. Júniustól virágzik egész szeptemberig. A záporvirág olyan helyen fejlődik és virágzik jól, ahol sok napsütés éri. Fontos, hogy a talaj jó vízáteresztő és tápanyagban gazdag legyen, használjunk humuszos, homokos talajt.

A záporvirágmagokat márciusban a lakásban vessük cserépbe vagy ládába. Tartsuk a talajt egyenletesen nyirkosan, de ne nedvesen. A csíranövényeket április végétől tűzdeljük át hidegágyba. Májusban, a fagyok elmúltával kiültethetjük őket a szabadba. Áprilisban előnevelt palántákat is vásárolhatunk a kertészetekben. Az elnyílt virágokat rendszeresen vágjuk le, ezzel serkentjük az újabb virágok képződését. Az öntözővízhez négyhetente keverjünk folyékony műtrágyát.

Teleltetéshez ősszel vágjuk le az elhalt leveleket, ássuk ki a növényeket, és tavaszig tároljuk őket cserépben világos, fagymentes helyen.

Növényvédelem

A gyökérrothadás és a szürkepenész hosszabb esős időszak után jelentkezik a növényeken, főként akkor, ha pangó vízben állnak. Ássuk ki a beteg töveket. A következő évben javítsuk az ágyás talaját komposzttal és homokkal.