Kerti növények

Háromszínű szulák (törpe hajnalka)

A háromszínű szulák mutatós, ragyogószínű szulákféle, amely egész nyáron bőven ontja pompás virágait. Az első virágok július elején jelennek meg, az utolsók nyár végén nyílnak ki.

Gondozása

A háromszínű szulák (Convolvulus tricolor) alacsony növekedésében különbözik a családhoz tartozó egyéb fajoktól. Míg a többi méter hosszú indákat fejleszt, ez a növény 25-35 cm-nél nem nő magasabbra. Apró, hosszúkás, csúcsos végű levelei többnyire sűrűn közrefogják a számtalan virágot.

A növény külsejét a ragyogó színű, tölcsér alakú virágok határozzák meg. A tölcsérek sárga belsejét csillag alakú fehér sáv övezi, amely sötétkék peremben folytatódik. A perem lehet fehér vagy rózsaszín is. A szintén ebbe a családba tartozó, vadon növő apró szulákhoz hasonlóan a háromszínű szulák virágai is már délután összecsukódnak.

Fényigénye

Kedveli a közvetlen napsütést, de félárnyékban is jól érzi magát. Erkélyen vagy teraszon árnyékos helyen álló cserépben is megfelelően fejlődik. A szelet nem tűri 18-25 °C-os hőmérsékletet igényel.

Öntözés, tápanyag

Hetente csak egyszer öntözzük, de száraz, meleg időben többször, hogy levelei és virágai ne kókadjanak le. Minden második-harmadik alkalommal tegyük a vízbe tápoldatot.

Föld, átültetés

Átültetnünk csak akkor kell, ha kinövi a cserepet. Bármely meleg, jó vízáteresztő képességű föld megfelel számára.

Ültetés és szaporítás

A háromszínű szulák magról szaporítható, egyéves növény.  Magjait közvetlenül végleges helyükre vagy cserépbe, illetve vetőládába is vethetjük.

Március-áprilisban vessük

A lakásban már március-áprilisban elvethetjük a magokat. Általános virágföldet vagy vetőföldet egyaránt használhatunk. Egy cserépbe két magot vessünk. Ha mindkettő kicsírázott a gyengébb növényt vágjuk le. A magokat április végétől május elejéig végleges helyükre is vethetjük. Válasszunk napos helyet, és a palántákat úgy ritkítsuk ki, hogy körülbelül 20 cm távolság maradjon köztünk.

Májustól júniusig a szabadban

A lakásban előnevelt növényeket május végén, illetve a fagyveszély elmúltával ültessük ki a kertbe vagy az erkélyládába. A háromszínű szuláknak nincsenek túlzottan nagy igényei a földet illetően. Olyan talajban fejlődik jól, amely megtartja a meleget. Kerüljük ugyanakkor a magas nitrogéntartalmú közeget, mert abban a növény túl hosszú indákat fejleszt.

Virágzás

A háromszínű szulák július elejétől ősz derekáig ontja tölcsér alakú virágait. A virágok egészen a fagyok beálltáig nyílnak, méghozzá olyan bőségesen, hogy még a vázába is mindig jut belőlük. Ősszel gyűjtsük össze a magokat, és tároljuk őket száraz, hűvös helyen.

Növényvédelem

Ha a virágok és a levelek lekókadnak, a virágok lehullanak, a növény túl kevés vizet kapott. Alaposan öntözzük meg, de a alátétből öntsük ki a felesleges vizet.

A növény megnyúlik, és elveszíti szépségét. A levelek és virágok gyéren nőnek. Ennek oka a túl sok trágya, elsősorban a nitrogén. Három-négy alkalommal alaposan öntözzük meg tiszta vízzel, és utána is csak mérsékelten adjunk neki tápoldatot.

Ha a levelek fakóvá és sápadttá válnak, a növényt lisztharmat támadta meg. A betegséget megelőzhetjük, ha a növényt rendszeresen letusoljuk felforralt és lehűtött vízzel. Erős fertőzés esetén valószínűleg csak a vegyszeres kezelés segít. A növényt ne tartsuk túl szárazon.

A leveleken és a szárakon látható ragacsos bevonatot csaknem mindig a levéltetvek okozzák. Ha a kártevők egyértelműen felismerhetőek, vegyszerrel kezeljük a növényt. Többnyire egyszeri, mennyiséggel végzett permetezés is elegendő.