Kerti növények

Pázsitviola virágok a kertben

A pázsitviola a keresztesvirágúak családjába tartozik, és eredetileg Dél-Európában és Nyugat-Ázsiában honos. A növény nevét Claude Aubriet francia botanikusról kapta, aki a 18. században élt. A pázsitvolát már évszázadok óta termesztik kertekben, és számos fajtáját nemesítették ki.

Pázsitviola (aubrieta)

A kerti pázsitviola (aubrieta) egy igazi tavaszi gyöngyszem a kertben. Ez a talajtakaró növény alacsony termetű ugyan, de annál látványosabb, hiszen sűrűn borítja a talajt élénk színű virágaival. A kék, lila, rózsaszín és fehér árnyalatokban pompázó virágok igazi színkavalkádot varázsolnak a kertbe, és nem mellesleg magukhoz vonzzák a pillangókat és méheket is.

A pázsitviola nem csak a szépségével hódít, a gondozása is egyszerű ezért is kedvelt növény. Jól tűri a szárazságot és a tápanyagszegény talajt, így ideális választás lehet sziklakertekbe, rézsűkre is. A növény mondhatni gyorsan terjeszkedik, és sűrű szőnyeget alkot, amely elnyomja a gyomokat.

Népszerű fajták

A pázsitviolának számos fajtája létezik, melyek különböző színű és formájú virágokkal rendelkeznek. Néhány népszerű fajta:

  • ‘Cascade Blue’: ez a fajta kék virágokkal rendelkezik, és kiválóan alkalmas függő kosarakba vagy falak tetejére.
  • ‘Purple Gem’: a ‘Purple Gem’ fajta élénk lila virágokat hoz, és gyorsan terjed.
  • ‘Red Carpet’: a ‘Red Carpet’ fajta rózsaszín virágokkal rendelkezik, és sűrű szőnyeget alkot.
  • ‘Whitewell Gem’: ez a fajta fehér virágokat hoz, és jól mutat más színes virágokkal együtt.

Pázsitviola gondozása

A pázsitviola gondozása igen egyszerű, még kezdő kertészek számára is sikerélményt nyújthat a nevelése.

A pázsitviolát tavasszal vagy ősszel ültethetjük napos vagy félárnyékos helyre. A talaj legyen jó vízelvezetésű, de ne túl száraz. A növényeket kb. 20 cm távolságra ültessük egymástól. Szárazságtűrő növény, de a rendszeres öntözés elősegíti a jobb virágzást. A forró nyári napokon érdemes naponta öntözni a növényeket. A tápanyagban gazdag talaj nem feltétlenül szükséges, de egy kis komposzt vagy trágyát meghálálja a növény.

A virágzás után érdemes visszavágni a növényeket, hogy megőrizzék kompakt formájukat és elősegítsük az újabb virágzást. A metszést mindenképpen éles metszőollóval végezzük.

Növényvédelem

A pázsitviola általában ellenálló a kártevőkkel és betegségekkel szemben. Azonban a növényeket megtámadhatják a levéltetvek, a takácsatkák és a csigák. A betegségek közül a lisztharmat és a peronoszpóra fordulhat elő.
Védekezéshez használhatunk rovarölő szereket és gombaölő szereket. A csigák ellen hatékony védekezési módszer a csigaölő szer vagy a sörcsapda felhelyezése.