Szobanövények

Csipkeharaszt (Selaginella martensii)

Csipkeharaszt, a lenyűgöző, de kevésbé ismert dísznövény.

Csipkeharaszt jellemzői

A virágboltokban a csipkeharasztnak (Selaginella martensii) felfelé növő és kúszó fajtái kaphatók. Mindkét fajta örökzöld, virágtalan évelő növény, kicsi, mohazöld, pikkelyes levelekkel. A Selaginella martensii felfelé növő faj, amely úgy néz ki, mint egy páfrány és egy kicsi tűlevelű fa hibridje. Egyes változatai tarkák vagy fehér levélszélűek.

A Japánban, Kínában és Malaysiában honos csipkeharasztnak igen sajátságos növekedési feltételekre van szüksége ahhoz, hogy tetszetős külsejűvé fejlődjék. Ha ezeket a feltételeket biztosítani tudjuk számára, akkor különösebb probléma nem adód-hat a tartásával kapcsolatban.

A csipkeharaszt kúszó léggyökerei a szárakról lefelé nőnek a talajba.

Csipkeharaszt gondozása

Nyáron biztosítsunk a csipkeharaszt számára 13 – 16 °C közötti hőmérsékletet. Ha a szobában túl meleg van, a növény levelei még a magas páratartalom mellett is nagyon gyorsan megbarnulnak. A huzat sincs a növényre jó hatással, mert ettől a levelek megfeketednek és elfonynyadnak.

Akár floráriumban, akár másutt tartjuk a növényt. közvetlen napfénytől védett. de mindenképpen világos helyre állítsuk. Florárium használata esetén fontos, hogy az üveget rendszeresen megtisztítsuk, különben nem kap megfelelő mennyiségű fényt.

A növekedési időszakban naponta öntözzük. Tartsuk a földet folyamatosan nyirkosan. Mészmentes vizet használjunk. Télen hetente öntözzük, a talajt éppen csak kissé nyirkosan tartva. A magas páratartalom döntő fontosságú a csipkeharaszt számára. Floráriumban ez könnyen megvalósítható, egyébként a növény közvetlen közelében úgy kell növelni a páratartalmat, hogy a cserepet nagyobb tálkába állítjuk, s a tál aljába vizet töltünk. A vízzel való permetezés nyomot hagyhat a leveleken.

A növekedési időszakban időnként műtrágyázzuk a növényt fele erősségűre hígított szobanövény táppal. Ültessük át minden évben jó vízelvezető virágföldbe. Használjunk egyenlő arányban tőzeget és durva szemcséjű homokot. Floráriumok esetében minden évben gondoskodni kell a felszíni talajcseréről. Ahhoz. hogy a növény szép maradjon, a fonnyadt leveleket rendszeresen távolítsuk el. A csipkeharaszt meghálálja ritkítást, ha túlságosan elburjánzott.