Zöldség - gyümölcsKiemelt

Így nevelj saját banánfát

Ami szinte korábban elképzelhetetlennek tűnt, hogy Magyarországon banánt termesszünk, az mostanra egyre gyakoribbá vált.

A banánfa jellemzői

A banán levél részét képezik a hosszú, csöves alakú levélhüvely, a levélszár és a levéllemez. A hüvelyekből álló pszeudoszár jelenti a banán „törzsét”. Az élet során egy növény akár 40 levélhüvelyt is képes maga köré építeni. A gyökértörzsből sok szálas gyökér nő ki. A tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajban a gyökérzet akár 1,5 méter mélyre és 5 méter átmérőjűre is növekedhet (például otthon a trópusokon).

 

A virágszár a pszeudoszár közepéből hajt ki kb. 10-15 hónappal az ültetés után, amikor a növény már rendelkezik 26-32 levelekkel. A virág a szár körül spirális módon nő, csoportokban 10-20-as számban, amelyeket lilás vagy zöldes, húsos fellevelek takarnak. Ezek később lehullanak, ahogy a virágzás halad.

A megjelenő első virág általában nőnemű. Ehető fajtáknál, a termő virágokból hamarosan, megporzás nélkül, gyümölcsfürtök fejlődnek, amelyeket a termesztők „kéznek” neveznek. A legtöbb ehető banán nem hoz magot, de ha mégis, akkor a mag termékeny. Az utolsó megjelenő virág hímnemű. A fajtától függően 80-180 nap telik el a virágzástól a szüretig.

Banánfa gondozása

Hőmérséklet

A banán egyenletes hőmérsékletet igényel. A virágzáshoz a 26-28 °C körüli hőmérséklet a legmegfelelőbb, míg a gyümölcs fejlődéséhez az ideális hőmérséklet 29-30 °C. A növekedés lelassul 16 °C alatt, és megáll 10 °C alatt. Alacsonyabb hőmérsékleten fagykár lép fel, ami már nem fordítható vissza, és 0 °C alatt a növény elpusztul. Általában azonban új hajtások jelennek meg, amikor a meleg idő visszatér. Ha a hőmérséklet 37 °C feletti, a levelek megperzselődnek, és az új levelek nagyon keskenyre nőnek.

Erős szél képes olyan mértékben megrendíteni a banánt, hogy az kidől. Az állandóan szeles idő tépázhatja a sérülékeny leveleket, kiszáríthatja a növényt, és eltorzulhat a levélkorona (bár egy kis tépázás nem árt, sőt még jót is tehet).

Öntözés

A banánnak folyamatosan nedves talajra van szüksége, de sose legyen olyan vizes, hogy állandóan áll a víz a gyökereken! Pangó víz gyorsan elpusztítja a növényt. Ha a talaj jól átereszti a vizet, akkor nem fordulhat elő túlöntözés.

Talajigénye

Ha banánt szeretnél ültetni a kertben Magyarországon (csak a télálló fajokkal érdemes próbálkozni), készíts egy legalább 60 cm x 60 cm-es gödröt, és cseréld ki a talajt erősen trágyás keverékre (például fele érett, komposztált trágya és fele virágföld, vagy háromszor egyharmad perlit, trágya, virágföld). A legjobb talaj jó vízelvezető képességű és szerves anyagban gazdag, lehetőleg 5,5-7,0 pH-értékek között.

Mivel a legfontosabb a jó vízelvezető képesség, ha szükséges, képezz lejtőt, ahol a fölösleges víz könnyen eltávozhat. Sűrűn kell trágyázni magas K2O tartalmú trágyával vagy műtrágyával. Rossznyelvek szerint a banánt nem lehet túltrágyázni vagy túlöntözni. Ha cseréltük a talajt, akkor elég hetente egyszer trágyázni. Homokos talajban 2-4 naponta kell műtrágyázni. Ne engedjük, hogy gyomok nőjenek a növény körül.

Metszés, ritkítás

Ha gyümölcsöt szeretnénk látni a banánfánkon, akkor ne hagyjunk több, mint egy nagy és egy kis hajtást utánpótlásnak, a többit távolítsuk el, amint megjelennek. Ha a hajtások szabadon nőhetnek, a banán kisebb magasságot fog elérni, esetleg sosem fog virágozni, viszont kis dzsungellé fog terebélyesedni. Ha sűrűbbek a növények, akkor érzékenyebbek lesznek a betegségekre is. A felesleges új hajtásokat éles ásóval távolíthatjuk el.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a pszeudoszár csak egy virágot hoz életében (ezért fontos gondoskodnunk az utánpótlásáról). A levágott leveleket, szárakat stb. összevágva vissza kell dobnunk a növény köré. Ez segíti a talaj kondicionálását és védelmét a kártevőkkel szemben.

Betakarítás

Akkor kezdhetjük el az érlelést, amikor a gyümölcs még zöld, de már elérte a végső vastagságát. Jobb az íze is, ha 18-20 °C-os, árnyékos helyen érik be. Mivel a termési ciklus ilyen hosszú (több, mint egy teljes év), Magyarországon csak a házban nevelt banánból várható gyümölcs.