A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima)

Szezonnövényként ismerik. De mégsem kell a karácsonyi ünnepek után a komposztra kerülnie.

Mikulásvirág igényei, gondozása

A mikulásvirágtól csak akkor váljunk meg, ha pajzstetvessé vált. A hibátlan növény további ápolása megéri a fáradtságot. Vannak, akik még koronás fácskát is képesek nevelni belőle. Mindenképpen alapvető feltétel, hogy elvirágzás után 15 cm hosszúságúra vágjuk vissza, és májusban ültessük át új talajba.

A mikulásvirág csak akkor hoz virágot, és piros fellevelei is csak akkor színesednek meg, ha szeptembertől két hónapon át 15-18 °C hőmérsékleten tartjuk, és naponta legfeljebb 10 órás nappali fényt kap. Még egy utcai vagy szobai lámpa felkapcsolása is megszakíthatja a virágfejlődést.

Elhelyezését tekintve, egész évben világos, de nem tűző napsütésű helyet kíván. Nyaraltathatjuk védett környezetben a szabadban is. Télen 10-15 °C, egyébként 18-25 °C hőmérsékleten tartsuk. Talaj: tőzeg alapú földkeverék, ‘B’ virágföld. Öntözés: májustól novemberig langyos vízzel bőségesen öntözzük és permetezzük. Virágzás után májusig igen kevés vizet kapjon. Tápoldat: júniustól októberig kéthetente tápoldattal locsoljuk. Szaporítás: fejdugványai nyáron, 22-25 °C hőmérsékleten gyökereztethetők meg.

Növényvédelem

Száraz levegőn különféle pajzstetvek károsítják. Vigyázzunk: a növény megsértésekor a kicsorduló tejnedv bőrkiütéseket okozhat, a folydogálást langyos vízbe mártással állíthatjuk meg.