Szobanövények

Az óriás sünkaktusz (Echinocactus grusonii) gondozása

Az óriás sünkaktuszt, furcsa humorral anyósszéknek is nevezik, bár talán mégsem ezt kínálják ülőhelyként az anyósnak.

Óriás sünkaktusz

A sünkaktusz egyik farokona, az E. ingens valóban szomorú hírnévre tett szert. Régi ábrázolások és korabeli spanyol beszámolók alapján tudjuk, hogy ezen a kegyetlenül tövises növényen emberáldozatokat is végrehajtottak. Montezuma idejében még templomot is építettek számára. Az Echinocactus grusonii-ból napjainkban is készítenek még desszertet Mexikóban, és a növény nagy víztartalmú húsa már nem egy embert megóvott a szomjhaláltól.

Lakásban természetesen az E. ingens túl nagy méretű. 1846-ig a londoni Kew Gardenben egy példány 3 m szélesre nőtt meg, súlya pedig elérte a 10 mázsát. Az Óriás sünkaktusz kisebb marad, csak 80 cm szélességig viheti.

Jellemzői, igényei

Egész évben napos, levegős helyet igényel. Télen 6-10 °C hőmérsékleten tartsuk. Kaktuszföldet vagy ‘B’ jelzésű  virágföldet használjunk, amihez keverjünk folyami homokot. Nyáron egyenletesen nyirkosan tartsuk, télen pedig csak néha-néha nedvesítsük meg a talaját. A pangó víztől feltétlenül óvjuk! Tavasztól őszig havonta egyszer kaktuszműtrágyával tápoldatozzuk. A fiatal növényeket évente, az idősebbeket ritkábban ültessük át.

Magvetéssel szaporíthatjuk. Homokos talajba, 25°C talajhőmérsékleten, mérsékelt nedvességgel. Gyakorlatlanok számára nem egyszerű! Nyáron a vízhiány takácsatkák és viaszos pajzstetvek megjelenéséhez vezet.