Kerti növényekAktuális

Tölcsérjázmin; a hosszantartó, gazdag virágzás

A tölcsérjázmin varázslatos szépségű növény, környezeti igényei azonban elég különlegesek. Megfelelő körülmények között nevelve idős kort érhet meg.

Tölcsérjázmin

A Dél-Amerika trópusi vidékeiről származó brazil tölcsérjázmin (Mandevilla sanderi) örökzöld kúszónövény. Ovális levelei fényesek, hajtásai végén trombitaszerű virágok helyezkednek el. Nevét virágainak alakjáról kapta.

Június-júliusban hozza nagyméretű, tölcsér alakú virágait. A virágok rózsaszínűek sárga torokkal, átmérőjük akár a 8 cm-t is elérheti. A Mandevilla boliviensis faj virágai kisebbek, fehérek és kimondottan finom illatúak.

Tölcsérjázmin

A télikertben

A tölcsérjázmin gazdagon virágzó kúszónövény, különösen akkor, ha télikerben tartjuk. Először felfelé törő hajtásokat fejleszt, majd hosszan indákat hoz. Ha szabadon fejlődhet, akár öt méter magasra is felkúszik. Gyakran zuhanyozzuk le vízzel, mert fejlődéséhez meleg, párás klíma szükséges.

Télen 15 °C-nál nem alacsonyabb, nyáron pedig 21°C körüli hőmérsékleten tartva sok éven át csodálatosan fejlődik és szépen virágzik.

A lakásban

Mivel a növény magas páratartalmat igényel, nem egyszerű lakásban nevelni. Hosszú, csavarodó hajtásait folyamatosan metszenünk kell, hogy jobban bokrosodjon. A virágok az új hajtásokon jelennek meg, szépek és tartósak. A brazil tölcsérjázmin folyamatos gondozást igényel, hogy sokáig gyönyörködhessünk virágzásban.

tölcsérjázmin cserépben

Tölcsérjázmin igényei, gondozása

A növény számára nélkülözhetetlen a magas páratartalom. Télikertben nevelve gyakran lezuhanyozhatjuk, de takarjuk le ilyenkor a földet, mert a gyökerek a pangó vizet nem viselik el. Amennyiben az ablakban tartjuk, tegyük a cserepet vizes kavicsokkal vagy égetett golyókkal feltöltött másik edénybe, hogy növeljük a páratartalmat. Ezenkívül naponta permetezzük a növényt langyos vízzel.

Fény, hőmérséklet, öntözés

Tartsuk világos, de tűző napfénytől mentes helyen. Ideális számára nyáron a 21 °C körüli, télen pedig a 15 °C-nál nem alacsonyabb hőmérséklet. Tavasszal és nyáron bőségesen öntözzük, télen csak akkor, ha levelei lankadni kezdenek. Fontos számára a magas páratartalom. Az öntözővízhez minden második alkalommal keverjünk alacsony koncentrációjú tápoldatot.

Föld és átültetés

Minden tavasszal ültessük át vagy akkor, ha a cserép alsó nyílásaiban megjelennek a gyökerek. Használjunk általános virágföldet. Az átültetést követően néhány napra tegyük a növényt árnyékos helyre, és ne öntözzük meg azonnal.

Metszés

Általában ősszel metsszük. Ha télikertben tartjuk, elég kevesebb hajtást visszavágnunk, mivel a hosszú indák és a tölcsér alakú virágok rendkívül dekoratívak. Cserepes növényként az elvirágzás követően vágjuk vissza úgy, hogy az oldalhajtásokat a főhajtástól kb. 5 cm távolságra, közvetlenül egy levélpár felett vágjuk le.

Tölcsérjázmin szaporítása

A tölcsérjázmin nehezen szaporítható növény. A hajtáscsúcs-dugványról történő szaporítás alapvető feltétele, hogy a gyökérképződés ideje alatt 25-30 °C-os talpmeleget biztosítsunk, a talajt pedig egyenletesen nyirkosan tartsuk. A hajtásokat rövid időre tegyük vízbe, majd közvetlenül ültetés előtt mártsuk gyökeresedést segítő hormonba, és végül tűzdeljük homok és tőzeg egyenlő arányú keverékébe.

A cserepet fedjük le üveglappal vagy szellőzőnyílásokkal ellátott fóliával. Mindennap levegőztessük, különben gyökérrothadás léphet fel.