Szobanövények

Tulipán ültetése, gondozása

Így ültess otthon tulipánhagymát egyszerűen. Ezekre figyelj, hogy szép virágod legyen.

Tulipán jellemzői

Ezt a fagytűrő hagymás növényt dézsás növényként a szabadban is tarthatjuk, ilyenkor tavasszal virágzik. A lakásban nevelt növények kiváló rövid élettartamú szobanövények, egy hónappal korábban hoznak virágot, mint a szabadban nevelt példányok. Cserepes tulipánt vásárolhatunk bimbósan, de nevelhetünk hagymáról is.

Árusítanak hajtatható hagymákat, és vannak szabadban és lakásban is nevelhető változatai is. Több száz fajtája kapható, szimpla és telt, rózsaszínű, piros, narancssárga, sárga, fehér, krémszínű illetve kétszínű változatban is.

Tulipán hagyma ültetése

A tulipánt a lakásban megfelelő szellőzés mellett hűvös helyen (4-16 °C-on)  neveljük. A frissen ültetett hagymák 4°C-ot igényelnek mindaddig, amíg a bimbók eléggé ki nem fejlődnek ahhoz, hogy fényre kerüljenek. A virágzó növényt éjszakára vigyük hűvös helyre, így a virágzás ideje tovább tart.

A frissen elültetett hagymákat sötét, hűvös helyen tartsuk. Amikor a hajtások elérték a kb. 10 cm-es magasságot, tegyük át őket egy napos ablakba. A bimbók megjelenésétől a virágzás végéig érje szőrt fény a növényt.

Tulipán hagyma ültetése

A hagymákat jól öntözzük meg, majd 12-16 hétig ne locsoljuk. A megfelelő hőmérséklet mellett a föld nem száradhat ki. A bimbók kialakulásakor illetve a virágzás alatt tartsuk a talajt nyirkosan. Két öntözés között hagyjuk kiszáradni a föld felső rétegét. A virágzást követően addig öntözzük, amíg a levelek el nem sárgulnak, majd hagyjuk, hogy a hajtások elfonnyadjanak és elszáradjanak. Nyáron a hagymákat száraz helyen tároljuk, és Ősszel ültessük ki őket. Cserepes növénynek évente vásároljunk új hagymákat.

Nincs szükség a páratartalom növelésére, mivel a hagymás növények a hűvös téli időszakban virágzanak. A friss virágföldbe, egy szezonra ültetett tulipánokat nem kell tápoldatozni.

Neveljük őket tőzegalapú ültetőközegben. Késő ősszel ültessük a hagymákat cserépbe. Hagyjunk köztük 1,2 cm távolságot, és a hagyma átmérőjénél két és félszer mélyebbre ültessük őket a talajba.

Átteleltetéshez a hervadás után csípjük vissza a virágszárakat. Ha a kertbe akarjuk őket kiültetni, hagyjuk a leveleket teljesen kifejlődni, majd visszahúzódni. Amint a levelek elsárgultak, szedjük ki a hagymákat, és fektessük fatálcára meleg, száraz helyen, hogy teljesen kiszáradjanak. Szedjük le a leveleket, amikor megkeményedtek, s tároljuk a hagymákat száraz, hűvös helyen kora őszig, amikor kiültethetjük őket a kertbe.

Növényvédelem

Túl nagy melegben ragadós, zöld tömegben szaporodhatnak el a virágfejeken a levéltetvek. Rovarölő szerrel kezeljük a növényt.  A virágzás elmaradását az okozhatja, hogy a gyökerek nem jutnak elegendő nedvességhez.