Borsikafű (Satureja hortensis)

Borsikafű (Satureja hortensis

A borsikafű nemcsak fűszernövényként használható, hanem gyógynövényként is, mert gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Emellett jót tesz az emésztésnek, és segíthet a fogyásban is.

Borsikafű jellemzői, fajtái

Ennél a borsosan pikáns fűszernövénynél választhatunk a többéves hegyi csombor, borsikafű (Saturejo montono), illetve az egyéves, lágyabb ízű kerti csombor (borsikafű – Satureja hortensis) között. Mindkettő bokrosan nő, 20-40cm magasságot ér el, leveleik keskenyek, és egész nyáron nyílnak fehér, illetve rózsaszín szirmú virágaik.

Főbb jellemzői:

  • Család: ajakosak
  • Elhelyezés: napon
  • Tápanyagszükséglet: kicsi
  • Vetés: márciustól odabent, április végétől júliusig közvetlenül ágyásba
  • Palántázás: májustól
  • Betakarítás: a kerti csombordot júniustól szeptemberig, a hegyit márciustól októberig
  • Cserépben is nevelhető

Termesztés és gondozás

A csombor a napfényes. meleg helyeket szereti. illetve a jó légáteresztő képességű, meszes talajt. Jól passzol a babhoz. de a salátához és a hagymához is.

Márciustól lehet előnevelni. vagy április végétől közvetlen az ágyásba vetni (fényre csírázó). 25 cm-es sortávolsággal. Miután kikelt, hosszabb szárazság esetén olykor érdemes megöntözni, a kerti csombort gyakrabban is lehet. A hegyi csombor tűlevelű gallyakból készült talajtakarással jól át tudja vészelni a telet. tavasszal pedig legalább egyharmad részig érdemes visszavágni.

A leveleket és a fiatal hajtásokat egészen őszig folyamatosan lehet szedni. Ha szárítani vagy fagyasztani akarjuk, legjobb, ha a hajtásokat nem sokkal virágzás előtt vágjuk le. június eleje táján.