Fűszernövények

Zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium)

Zamatos turbolya bemutatása

A zamatos turbolya kétnyári növény, élénkzöld, recés levelekkel, amelyek hasonlóak a petrezselyemhez. A második évben hozza meg 7,5 cm széles, tányérszerű, fehér virágzatait. A növény magassága: 30-45 cm, maximális szélesség: 30-38 cm.

Ültetése

A turbolya kétnyári növény, de gyakran csak egy nyarat ér meg. Késő tavasztól nyár közepéig vethetjük el a magokat a felszín közelébe, legalább 30 cm sortávolságra a többi növénytől. 2-3 héten belül megjelennek a zsenge hajtások. Amikor a palánták már elég nagyok, ültessük őket szét 15 később 30 cm távolságra. Az ültetést követő 6-8 hét után már levághatjuk a levelek egy részét. Ne használjunk régi magokat, mindig csak az előző évből származót.

Gondozása

Tartsuk a talajt nedvesen a száraz évszakban is, hogy a növény megfelelően növekedjék. Ha nem akarjuk, hogy felmagozzon, vágjuk le a virágokat.

A zsenge levelet vágjuk le, ezek a legízletesebbek. A leveleket szárítsuk meg, így télen is felhasználhatók. A leveleket a vetés után nyolc héttel már felhasználhatjuk.

Felhasználása

A levelek íze az ánizséhoz hasonló, salátákhoz, szendvicsekhez, levesekhez, tojás- és halételekhez ajánlott. Szárítva töltelékbe, omlettekhez kiváló. A leveleket frissen, szárítva vagy fagyasztva is felhasználhatjuk.