Fűszernövények

Citromverbéna, a természet csodája

Citromverbéna (Aloysia citrodora)

Más néven (Aloysia citrodora), lágy jellegzetes, kellemes illatú cserje, télen üvegházban is jól érzi magát. A meleg éghajlatot, a napos helyet kedveli. Levelei középzöld színűek, apró, de hosszúkás alakúak és citrom illatúak. A nyár végén virágzik. A citromverbéna magassága 1,2-1,8 m. Maximális szélessége: 0,9 m-1,2 m.

Ültetése

Nyár végén vágjunk le 7,5 cm hosszúságú hajtásokat. Az alsó leveleket távolítsuk el a csonkokkal együtt. Helyezzük egy virágfölddel teli, kellően nedves edénybe, és helyezzük propagátorba, vagy a szárat egy vízzel töltött üvegedényben gyökereztessük. Amikor megjelennek a gyökerek, ültessük át a növényt cserépbe vagy az üvegházba. A következő tavasszal kiültethetjük a kertbe.

citromverbéna gondozása

Gondozása

Ha cserépben neveljük a citromverbénát, tavasszal ültessük át nedves talajba. A napos, szélvédett helyeket kedveli. Ha a kertbe kiültettük, a hideg évszak érkeztével, ősszel vágjuk vissza, fedjük be földdel, és csak tavasszal takarjuk ki ismét. Ha erre nincs mód, ültessük át az üvegházba. Ha meleg éghajlaton termesztjük a növényt, folyamatosan vágjuk vissza a hajtásokat, hogy ne legyenek 30 cm-nél magasabbak. Ez elősegíti a fiatal hajtások növekedését és a cserje sűrűsödését.

Betakarítás és felhasználás

Szedjük le a leveleket a nyár folyamán, és használjuk fel. A megmaradt vastagabb leveleket nyár végén szárítsuk meg, a tél során hasznosíthatók.

A növény hosszú leveleit használjuk fel. Hal- és csirkeételek mellé kiváló fűszer. Dzsemek és lekvárok ízesítésére is használhatjuk, vagy teaként fogyaszthatjuk.