Szobanövények

Amarillisz (Hippeastrum)

Ez a dél-amerikai növény vastag, erős száron hozza feltűnő, trombita alakú virágait, sokféle élénk színben. Ha elegendő meleget és vizet kap, télen virágozni fog. Hagymáit gyakran adják ajándékba.

Amarillisz virág

Az amarillisz (Hippeastrum) 40-60 cm magasságot elérő hagymás növény. A levelek szalag alakúak, nagyon hosszúak és zöldek; a virágzás után jelennek meg. A virágok trombita formájúak, hosszú, üreges virágkocsányon fejlődnek. Hármas vagy ötös csoportokban nyílnak, piros, rózsaszín, fehér vagy kétszínű változatban, tél közepétől tavasz végéig. Az amarillisznek nagy hagymája van, melyet több éven át megőrizhetünk.

Népzavar; a jelenleg Hippeastrumként ismert növényt előzőleg Amaryllisnek hívták, mivel ez a köznapi neve. A valódi Amaryllis dél-afrikai hagymás virág, amelynek egy faja van, az A. belladonna.

Amarillisz gondozása

Télen és tavasszal az amarillisz a világos, napos és meleg (20 °C-os) környezetet kedveli. Nyáron szabadban, napsütötte melegben érzi jól magát. Ősszel helyezzük hűvös, félárnyékos helyre a verandán. A virágzás idején gyakran kell öntözni. Önállóan, virágos növényegyüttesben, verandán vagy téli kertben helyezzük el.

Amarillisz gondozása

A virágzás után kifejlődnek a levelek. Amint ezek elkezdenek sárgulni, csökkenteni kell az öntözést, és hűvösebb helyen kell elhelyezni a növényt (10-12 °C). Ezzel megkezdődik a nyugalmi idő. Később, tél elején fokozatosan kezdjük újra az öntözést, és helyezzük a hagymát meleg környezetbe. Megfigyelhetjük a virágkocsány kifejlődését, melynek csúcsán néhány héttel később kinyílnak a virágok.

Ahhoz, hogy a hagyma még egyszer virágozzon, nyár végén szükség van egy hűvös, sötét helyen töltött időszakra. Késő ősszel hozzuk vissza a fényre, és kezdjük újra öntözni.

Átültetése

Január közepétől ültessük a növényt laza földbe. Ne fedjük be teljesen, a hagyma fele emelkedjen ki. Az amarillisz a kis cserepet kedveli, s ez gyakran igen instabillá teszi. Tegyük dupla cserépbe! Tápoldatozása a növekedési időszakban hetente egyszer.

Szaporítása

Az átültetéskor válasszuk le a hagyma körül kifejlődő fiókhagymákat, ültessük el őket önállóan. Általában három évig kell várni, hogy szép virágot nyerjünk.

Metszése

Elnyílás után távolítsuk el a hervadt virágokat. Ajánlatos a virágkocsányt teljes kiszáradásáig meghagyni.

Növénydoktor

Rothadás a hagyma szintjén: Csökkentsük az öntözést a pihenőidőszakban, a levelek elsárgulása után, majd tél elején fokozatosan kezdjük újra.