Csarab gondozása, szaporítása

Az örökzöld csarab a hangakert nélkülözhetetlen eleme.

Csarab bemutatása

A csarab (Calluna vulgaris) az egyik legkedveltebb hangakerti növény. Gyakran összetévesztik a hússzínű erikával (Erica carnea), pedig két alapvető különbség van közöttük. A csarab júliustól októberig, az erika októbertől áprilisig virágzik. További eltérés, hogy a csarab levelei a hajtásokhoz simulnak, az erikáéi elállnak.

A csarabnak több mint 400 fajtája ismert, amelyek a virágok színében, a növények alakjában, méretében és a lomb színeződésében térnek el egymástól.

A virágok fehér, rózsaszín, piros, bíbor- vagy ibolyaszínűek, teltek vagy egyszerűek lehetnek. A telt virágú fajták általában tovább virágoznak, mint az egyszerű virágúak. Egyre kedveltebbek a bimbós virágú fajták, amelyek bimbói nem nyílnak ki, de heteken át díszítenek és szép színesek.

A levelek is különféle színűek lehetnek. A zöld levelű fajtáknál minden virágszín megtalálható. Az ezüstszürke levelű fajták csak rózsaszín vagy lila virágokat hoznak. A tartósan sárga lombú fajták fehér virágúak. A ősszel vörösbarnára színeződő sárga levelű fajták ugyancsak minden virágszínben kaphatók. Lombszíneződéstől függetlenül minden csarabfajta örökzöld.

Növekedés tekintetében megkülönböztetünk lassan növő vagy kúszó hajtásokat fejlesztő törpe változatokat (15 cm), középmagas (30 cm-ig), illetve bokros, felálló hajtásokkal rendelkező (80 cm-ig) fajtákat. A legtöbb fajta 30-80 cm közötti magasságot ér el.

TIPP: 10 cm-es cserépben vásároljunk tömött növekedésű, erős hajtásokkal rendelkező csarabot. Ne vegyünk olyan növényt, melynek töve rothad, vagy vékony, fonnyadó hajtásai, ill. túl sűrű gyökerei vannak.

Gondozása

A csarab egy örökzöld talajtakaró növény. Júliustól októberig virágzik. A napos helyet kedveli, de elvisel legfeljebb napi négy óra árnyékot.  Jó vízáteresztő talajt kíván. A pH-érték 4-5 közötti legyen. Szükség esetén tőzeg, fenyőtűkomposzt vagy rododendronföld hozzákeverésével savanyítsuk.

Tavasz – ültetés és metszés

Ültetéshez kedvező időszak. Április közepén vágjuk vissza a csarab hajtásait valamivel az előző évi hajtások felett, hogy sűrű maradjon. Végül keverjünk a tövek köré a talajba szerves trágyát.

Nyár – öntözés

Tartós szárazság idején hetente egyszer öntözzük a növényeket. A locsolás különösen a gyökeret fejlesztő fiatal egyedeknek fontos. Nyáron ne trágyázzuk a töveket, a tavaszi trágyázás elegendő.

Ősz – talajtakarás

A növények között tőzeggel vagy fenyőtűkomposzttal takarjuk a talajt. Hidegebb éghajlaton fenyőgallyakkal takarjuk be a töveket.

A gyomokat kézzel szedjük ki a tövek közül, nehogy megsértsük a sekélyen húzódó gyökereket. Tavasszal visszavágás után szórjunk a tövekhez rododendronhoz való műtrágyát.

Szaporítás

A csarabot bujtással szaporíthatjuk. Hajlítsunk le egy oldalágat a talajra egy kis mélyedésbe, majd takarjuk be földdel. Tegyünk rá egy követ nehezéknek úgy, hogy a hajtás végén 10 cm szabadon maradjon. Amint meggyökeresedett az ág, leválaszthatjuk az anyanövényről, és máshol elültethetjük.

Növényvédelem

A megbarnult hajtások szártőrothadásra utalnak. Ilyenkor talajlakó gombák hatolnak be a kéreg szöveteibe és elroncsolják azokat. A fertőzést többnyire már csak előrehaladott állapotban ismerjük fel. A beteg növényeket azonnal ássuk ki és semmisítsük meg.