Kerti növények

Csarab ültetése


A csarab (Calluna vulgaris) hazánkban is honos, laposan növő növény. A kertben lehetőleg nagyobb csoportokba ültessük. A hangakert laza, savanyú talaja kiváló élőhely a csarab számára. A rézsút mutatóssá tehetjük a csarab szőnyegszerű beültetésével, ha a talaj adottságai megfelelőek. Ez a sziklakertre is érvényes, de ide leginkább a törpe fajták illenek.

Mit ültessünk mellé?

Az ugyancsak laza, savanyú talajt igénylő növényekkel együtt csodálatos hangakertet alkot. Kiváló társnövényei lehetnek az azáleák, a rododendronok, a kerti mahónia (Mahonia aquifolium), a boróka (juniperus), a hamisciprus (chamaecyparis), a nyír (Betula) és a tiszafa (Taxus).

Társítsuk hússzínű Erikával (Erica carnea), amely a csarabnál tovább virágzik.  Szerkezeti tagoltságot adnak az ágyásnak a különféle díszfüvek, például a lámpa-tisztítófű (Pennisetum alopevides), a magas kékperje (Molina arundinacea), a deres csenkesz (Festuca cinerea) vagy az örökzöld zabfű (Helictotrichon sempervirens).

Ültetés lépései

Hozzávalók: cserepes csarabtövek, ásóvilla, tőzeg, homok, ültetőkanál, talajtakaró anyag.

Ültetési idő: tavasz.

1. Mélyen lazítsuk fel az ágyás talaját. A kötött talajhoz keverjünk elegendő tőzeget és homokot.

2. Ültetőkanállal ássunk a gyökérlabdának megfelelő mélységű, de kétszer olyan széles ültetőgödröt (ültetési tőtávolság: 30-40 cm).

3. Vegyük ki a csarabot a cserépből és úgy ültessük el, hogy a gyökérlabda felső síkja talajszintbe kerüljön. Nyomkodjuk meg a talajt.

4. Alaposan öntözzük meg, hogy a talaj a gyökerekhez mosódjon. A tő környékét takarjuk kéregőrleménnyel.