Szobanövények

Csónakorchidea (Cymbidium)

Ennek a Délkelet-Ázsiában és Indiában honos orchideának főleg a hibridjeit forgalmazzák. Az utóbbi időben mini formái is gyakran kaphatók, amelyek szobába különösen alkalmasak.

A csónakorchidea gondozása

A csónakorchideára a rózsaszín, sárga vagy krémfehér színárnyalatokban tobzódó pompás virágfürtök jellemzők. Vágott virágként is kedvelik. Fajtától függően ősszel vagy tavasszal virágzik.

Nagyon világos helyet és a növekedési időben 20-30 °C közötti hőmérsékletet kíván. Nyáron legjobb, ha védett, félárnyékos helyre kitesszük a szabadba. A virágképződés szempontjából döntő fontosságú, hogy júliustól az éjszakai hőmérséklet a nappalinál jelentékenyen alacsonyabb (12-16 °C) legyen. Télen tartsuk hűvösen, körülbelül 12-15 °C hő-mérsékleten a növényt. Talaj: orchideaültetési anyag.

Tavasztól őszig bőségesen, télen mérsékeltebben öntözzük. Mindig lágy vizet használjunk, és gondoskodjunk a magas páratartalomról. A növekedési időben minden második vízadaghoz adjunk fele töménységű folyékony műtrágyát, július közepétől foszforban és káliumban gazdag trágyázószert használjunk. Átültetését tekintve a növényt csak három-négy évenként szükséges, tavasszal. Néhány álgumó leválasztásával szaporítható.

Kártevők és betegségek

Nagyon száraz környezetben gyakran a takácsatkák károsítják. Megfelelő atkaölő szerrel permetezzük, növeljük a levegő páratartalmát, és gondosabban öntözzük a növényt.