A sávos dracéna (Dracaena deremensis) gondozása

A sárkányfák (dracéna) közül ez az egyik legismertebb fajta, ami szobanövényként tartva nem haladja meg a két méteres magasságot.

A sávos dracéna jellemzői

Ez a dracéna fajta ugyanonnan származik, mint az afrikai ibolya. Kard alakú, szélükön kissé hullámos, üstökszerűen elhelyezkedő levelei kezdetben teljesen eltakarják a törzset. Az idősebb példányokon már lehullanak az alsó levélemeletek. Az alapfaj Deremában, a kelet-afrikai Usambara területen 5 m magasra is megnő. Lombja egyszerű zöld színű, míg a manapság árusított fajták mutatós fehér vagy sárgászöld csíkokkal díszített levelekkel ékeskednek. Ismertebb fajták a ‘White Striped’, ‘temon Striped’.

Igényei és gondozása

Világos, de nem közvetlenül napsütötte helyet kíván. Sötét környezetben viszont könnyen visszazöldülnek a szép tarka levelek. Egész évben egyenletes, 20 °C körüli szobahőmérsékletet igényel. Tőzeg alapú földkeverék, pl.  ‘B’ jelzésű virágföldet használjunk. Lágy, szobahőmérsékletű vízzel egyenletesen öntözzük. A leveleket gyakran permetezzük vagy tisztítsuk meg nedves szivaccsal. Márciustól augusztusig kéthetenként, később csak havonta egyszer tápoldatozzuk. A fiatal növényeket évente, az idősebbeket szükség szerint ültessük át. Szaporítása fejdugványokkal történik, fejdugványai 25 °C talaj- és léghőmérsékletű, párás térben meggyökereztethetők.

Kártevők és betegségek

Száraz talajban a levelek csúcsa megbarnul, ha alacsony a hőmérséklet vagy pangó víz van a cserépben, gyökérrothadás következhet be. Javasoljuk, hogy a felkopaszodott növényt alaposan vágjuk vissza, idővel újra kihajt. A „hulladék”növény szaporításra felhasználható.