Kerti növények

Kopasz őszirózsa (Symphyotrichum novi-belgii)

A kopasz őszirózsa virágai színt visznek az őszi kertben.

A kopasz őszirózsa jellemzői

A kopasz őszirózsa virágai még szeptemberben és októberben is színpompássá varázsolják az évelőágyást.  A hatalmas állományokat alkotó sötétzöld, sima levelek felett laza bugákban helyezkedik el a sok egyszerű  vagy telt fészkes virág. Színük fehér, rózsaszín, piros vagy kék és ibolyaszínű lehet.

Jól bevált magasabb fajták többek között a fehér, telt virágú ‘Bonningdale White’, a kárminrózsaszín virágú ‘Patricia Ballard’, a régóta kedvelt és különösen sokáig, középkék színárnyalatban virágzó ‘Dauerblau’ és a félig telt, bíbor-ibolyaszínű ‘Fuldal’ fajta. Ezek a fajták 1-1,4 méter magasra nőnek.

Valamivel alacsonyabb és tömöttebb növésű a sötétkék virágú ‘Sailor Boy’ és az egyszerű, sötét ibolyakék szirmú, sárga közepű ‘Schöne von Dietlikon’ fajta. Ebe a csoportba tartozik még a sötétvörös, telt virágú ‘Crimson Brocade’ és az élénk rózsaszín virágú ‘Gayborder Splendour’. Ezek a fajták 80-100 cm magasak.

A 60 cm magas, rubinvörös, telt virágú ‘Royal Ruby’ fajta szinte törpének tűnik az előbbi óriás fajták között.

Igényei és gondozása

A napos helyet kedveli, de a forróságot és a szárazságot nem viseli el. Tápanyagban gazdag, humuszos talajt igényel. A laza homoktalajokhoz keverjünk bőven komposztot, hogy a növény jól fejlődjön. A kopasz őszirózsa évelő növény, ami szeptembertől októberig virágzik. Egyszerűen gondozható,vágott virágnak is alkalmas növény.

Alaposan trágyázzuk a talajt, de ne sok nitrogént tartalmazó trágyával, mert akkor sok levél és kevés virág képződik.

Tavasz – ültetés és visszacsípés

Az őszirózsa ültetéséhez a legkedvezőbb időszak. Hogy a növények jól bokrosodjanak, 15-20 cm-es magasság elérésekor csípjük vissza a hajtásvégeket. Így jobban elágaznak és több virágrügy képződik rajtuk.

Nyár – öntözés

A kopasz őszirózsa a megfelelő fejlődéshez nyírkos talajt igényel. Szárazság idején alaposan és rendszeresen öntözzük a töveket.

Késő nyár – karózás

Szabadban karózzuk a magas szárakat. Szórjunk a tövek köré több bambusz- vagy fémkarót, és zsinórral kössük hozzájuk az ágakat. Praktikus az évelőkhöz használatos kör alakú támaszték is.

Növényvédelem

Száraz és forró időjárás esetén a kopasz őszirózsát lisztharmat fertőzés támadhatja meg. Megelőzhetjük a betegséget, ha rendszeresen öntözzük és mezeizsurló-kivonattal permetezzük. Távolítsuk el a fertőzött növényi részeket.