Zöldség - gyümölcs

Cukkini termesztése, ültetése és vetése

Így termeszthetünk egészséges cukkinit otthon.

A cukkini jellemzői

A cukkini ugyan az uborkára emlékeztet, de a termesztett tök közeli rokona. A ‘Defender’, a ‘Mastil’ és a ‘Mirza’ számít ellenálló fajtának a mozaikvírussal és/vagy lisztharmattal szemben. A ‘Black Forest’ helykímélő jelleggel jól futtatható rácsra.

Főbb jellemzők:

  • Család: tökfélék
  • Elhelyezés: napon, félárnyékban
  • Tápanyagszükséglet: nagy
  • Vetés: áprilisban, májusban az ablakpárkányon, május közepétől júniusig ágyásba.
  • Palántázás: május közepétől júniusig
  • Betakarítás: Júliustól októberig.

Cukkini ültetése

A cukkini szereti a napfényt és a félárnyékot, illetve a humuszban és tápanyagban gazdag talajt. Legjobb, ha áprilistól, illetve május elejétől odabent, 18-24 fokon kezdjük nevelni. Sokszor már egy vagy két növény is elég ahhoz, hogy hetekig jelentős mennyiségű termésünk legyen. Május közepétől lehet kiültetni a kertbe 80 cm-es távolság tartásával. Hozzáillő szomszédok lehetnek a salátafajták, a hagymák, a borsó, a bab és a petrezselyem.

cukkini ültetése

Gondozás

Cukkini vetés előtt komposzttal gazdagítsuk a talajt. Mikor már gyökeret vert a növény, érdemes 2-3 hetente szerves tárgyával ellátni. Száraz időben sokat kell öntözni, és legjobb, ha a növények körül mulcsréteg is van. A mulcs arra is jó, hogy a földön fekvő termést megóvja a piszoktól.

Mikor szedjük?

A zsenge cukkini már 8 cm-es hosszúságnál finom. Egyébként maximum 20cm-esen mindenképpen le kell szedni, hogy a héja és a magjai ne keményedjenek meg. Szép virágzata is ehető, például rövid ideig dinsztelve, kisütve vagy rántva.

Vigyázat! A keserű cukkinit ne együk meg, mert veszélyes méreganyagokat tartalmaz!