Szobanövények

Fokföldi harmatfű gondozása

Fokföldi harmatfű (Drosera capensis)

A sokféle Driosera közül ez a dél afrikai eredetű húsevő, kis csomóban nő, amely megfelelő tartási körülmények között egész évben aktívan növekszik. Tartása egyszerű – egy napfényes ablakpárkánnyal beéri -, ezért annak is ajánlható, aki először próbálkozik ilyen típusú növény nevelésével.

A Driosera halványzöld leveleit piros szőr borítja, amelyek között áttetsző, ragacsos váladék van, és ez a napsütés hatására változatos színeket ölt. A fokföldi harmatfű (Driosera capensis) emellett szép, rózsaszín virágokat is hoz, amelyek rövid életűek ugyan, de nagy számban nyílnak, és hosszú ideig, folyamatosan újratermelődnek.

A Drioseria többi húsevő növénytől abban különbözik, hogy csak egyfajta levele van, amelynek szőreit ragacsos váladék borítja. Ehhez ragadnak oda a legyek, és minél inkább igyekeznek kiszabadulni, annál erősebben fogja őket. Az áldozatok azután lassan megfulladnak. A levél ekkor összesodródik, körbefonja a rovart, és emésztőnedvet bocsát ki, amellyel „feldolgozza” az állatot. A „tápanyagot” a levél felszínén keresztül szívja fel.

A vadon élő fajok esetében az „étkezés” utáni maradékot elfújja a szél, a lakásban tartott növényeket azonban le kell takarítani, amikor a levelek újra kinyílnak és felfedik az áldozat maradványait.

A fokföldi harmatfű ragacsos, piros szőreihez a zsákmány hozzátapad
A fokföldi harmatfű ragacsos, piros szőreihez a zsákmány hozzátapad

Fokföldi harmatfű igényei

Ez a  a növény egész évben megfelelő körülményeket kell biztosítanunk, hogy aktívan növekedjen. Télen legalább 10 °C-on kell tartanunk, hogy átvészelje ezt az időszakot. A magvak csíráztatásához körülbelül 15 °C-ot kell biztosítanunk. Erős, közvetlen fényben – napos fekvésű ablakban – tarthatjuk, és gondoskodnunk kell a megfelelő páratartalomról. A cserepét rendszeresen forgassuk, hogy a fény minden oldalról egyenletesen érje.

A Drioserát ne öntözzük, hanem állítsuk cserepét mészmentes vízbe. Egész évben elegendő a cserép aljában álló kevés víz, amelyben a cserép áll.

A húsevőket soha nem szabad műtrágyázni, mert ezzel gyökérrothadást, levélkárosodást, esetleg a növény pusztulását idézhetjük elő.

A Drioserát 2-3 évente tavasszal ültessük át nagyobb cserépbe, amelybe egyenlő arányban tőzeges tufa és durva homok keveréket teszünk. A húsevők speciális talajt igényelnek, ezért ne használjunk általános szobanövény földet. A magvakat a tiszta tőzegből és apróra darabolt tőzegmohából kevert nedves talaj felszínére vessük.

A Driosera leveleit arra is használhatjuk, hogy „eltakarítsák” a levéltetveket más húsevőkről. A legtöbb húsevő érzékeny a vegyszerekre.

Növényvédelem

A kártevők és betegségek kevéssé károsítják ezt a dél-afrikai származású növényt. A gyökérrothadás, levélkárosodás, esetleg a növény pusztulása általában akkor következik be, ha a véletlenül műtrágyát kap.