Szobanövények

Az illatos sárkányfa (Dracaena fragrans) gondozása

A náluk kapható dracénák közül ez a legnagyobb levelű faj.

Illatos sárkányfa jellemzői

Az illatos sárkányfa ‘Massangeana’ levelét középen hosszanti sárga csík díszíti. Gyakran a jukkához hasonló üstökös fácska alakjában kerül forgalomba.

A kertészek látszólag élettelen törzsdarabokat importálnak, melyeket melegházi körülmények között kihajtatnak.  A törzsdarabok meggyökeresedne, csúcsukon pedig egy vagy több fényeszöld, széles lándzsás levelekből álló formás levélüstökös fejlődik. Az avatatlanok ezért gyakran pálmának nézik, jóllehet nincs rokonságban a pálmafélékkel. Illatos virágai csak az idősebb növényeken alakulnak ki.

Illatos sárkányfa (Dracaena fragrans)

Igényei és gondozása

Világos, de nem teljesen napos helyet kíván. Ha túl kevés a fény, eltűnik a levelek tarkasága. Egész évben a szobahőmérsékletet kedveli. Talajának áthűlését rosszul viseli el. Tőzeg alapú földkeveréket igényel, pl ‘B’ jelzésű virágföldet. Nyáron tartsuk egyenletesen nedvesen. A magas páratartalmat kedveli, a pangó vizet azonban nem viseli el. Télen mérsékelten öntözzük. Márciustól augusztusig kéthetenként tápoldatozzuk. A fiatal növényeket évenként májusban ültessük át. Az illatos sárkányfa fejdugványokkal vagy törzsdarabokkal szaporítható. Szaporításnál  talajhőmérséklet 20°C fölött legyen.

Kártevők és betegségek

Talajszárazság, huzat és túltáplálás hatására a levelek csúcsa megbarnul. Ápolási hibák miatt különféle pajzstetvek és takácsatkák károsíthatják, a pangó víz gyökérrothadást okoz.