Szobanövények

Japán dérbabér gondozása

Japán dérbabér Skimmia Japonika ‘Rubella’

Az örökzöld japán dérbabért nevelhetjük cserépben, de a kertbe is kiültethetjük. A Skimmia-félék általában nem kedvelik a meszes talajt és vizet, bár a ‘Rubella’ ellenállóbb a mésszel szemben. A legtöbb dérbabér a hím- és a nőnemű virágokat külön bokrokon hozza. Mivel a ‘Rubella’ hímnemű növény, nem hoz bogyókat. Ez a dérbabér pompás felfelé növő változat. Levelei, amelyek összemorzsolva illatosak, gyakran pirossal szegélyezettek. Tavasszal a mélypiros bimbókból fehér virágfürtök fejlődnek. Meglehetősen ellenálló a sópermettel, az ipari szennyezéssel és a széllel szemben.

Japán dérbabér igényei

Ez a szívós növény akár a -15 °C-os hideget is el-viseli. A cserépben tartott növényeket télen igen óvatosan kell öntözni, ha a hőmérséklet rendszeresen a fenti értékre süllyed. Az év többi részében az átlagos külső hőmérséklet megfelelő.Helyezzük árnyékba vagy félárnyékba, mivel nem szereti a teljes napfényt.

Tavasszal a dérbabér mélypiros bimbóiból tömött fehér virágfürtök fejlődnek
Tavasszal a dérbabér mélypiros bimbóiból tömött fehér virágfürtök fejlődnek

A növekedési időszakban kiadósan öntözzük a növényt, ne hagyjuk, hogy a gyökérlabda kiszáradjon. Télen ne hagyjuk, hogy a gyökér-labda átázzon, a megfagyott gyökérlabda gyorsan elpusztítja a gyökereket. A szabadban a növénynek nincs igénye magas környezeti páratartalomra. A cserépben nevelt növényeket nyáron kéthetente tápoldatozzuk szobanövény tápoldattal, vagy a nyár elején használjunk egy kevés lassan oldódó műtrágyát.

Tavasz végén ültessük át a dérbabért mészmentes, szerves anyagokban gazdag virágföldbe. Tavasszal metsszük meg a növényt, ügyelve, hagy gondosan eltávolítsunk minden nem kívánatos hajtást.

Növényvédelem

Sárguló levelek A túlzott mennyiségű erős napfény, illetve a talaj vagy a víz túl magas mész- illetve mészkő-tartalma megsárgítja a dérbabér leveleit. Ha ilyen tüneteket észlelünk, sürgősen kezdjük meg a növény rövid távú kezelését kertészeti szaküzletekben beszerezhető vaskelát-készítménnyel.