Kerti növények

Hogyan neveljünk lenyűgöző, japán juhart a kertünkben?

Acer palmatum, azaz a japán juhar nem csak szépsége miatt válik könnyen a kert központi elemévé, hanem mert a megfelelő gondozással évtizedekig is gyönyörködtethet.

Japán juhar bemutatása

A japán juhar, tudományos nevén Acer palmatum, az egyik legkedveltebb dísznövény itthon, és számos más országban is.

Egyéb ismert elnevezései többek közt: Juharfa, vörösvirágú juharfa, vöröslevelű japán juhar, szeldelt levelű fajtáját pedig Acer palmatum ‘dissectum’ elnevezéssel illetik.

Megjelenés

A japánkertek egyik legnépszerűbb növénye. A japán juhar fajták változatosak, de jellemzően kisebb méretű fák vagy nagyobb cserjék. Magasságuk 2-6 méter között változik, és egy átlagosan 4-5 méteres koronaszélességgel rendelkeznek.

Levelek

Az egyik legmegkapóbb jellemzője a leveleinek változatos formája és színe. A legtöbb fajta levelei pálmásak, öt- vagy hét karéjosak. A színek tavasszal gyakran világoszöld vagy akár vörös, majd az év folyamán mélyzöldre vagy bordóra változnak, és az ősz folyamán a legsokszínűbb aranysárga, narancs és piros árnyalatokban pompáznak.

Virágok, termések

Kis, szinte észrevehetetlen virágok jelennek meg a tavaszi hónapokban, amiket majd apró szárnyas magok, követnek. Ezek a magok a szélben messzire szállnak, ami természetes terjedését segíti.

Japán juhar fajtái

Japán juhar fajták
Japán juhar fajták

Ültetése

A legjobb időszak az ültetésre az ősz vagy a kora tavasz, amikor a fa pihen. Ekkor a gyökereknek van idejük megerősödni, mielőtt a meleg időjárás beköszöntene.  Válasszon egy jól szellőző, de nem szeles helyet, lehetőleg félárnyékos helyre ültessük, ahol a tűző napsütéstől védve van, mert az nagyban károsíthatja a leveleket.

Acer palmatum gyenge savas vagy semleges pH-jú talajt igényel. A jó vízelvezetés és a magas humusztartalom szintén előnyös. Célszerű már az elején tőzeges talajba, vagy akár tiszta tőzegbe ültetni. Fontos, hogy ültetés előtt egy bő félórával öntözzük be a növényt, hogy a gyökérzónát is bejárja a víz.

Gondozás

Tavasszal ajánlott egy lassan felszívódó, kiegyensúlyozott tápanyagú műtrágyát alkalmazni. Érdemes a talaj tápanyagtartalmát rendszeresen ellenőrizni.

A fiatal japán juharok igényelnek rendszeres öntözést, de túl sok víz kerülendő. A túlöntözés gyökérrothadást okozhat. Meleg nyári napokon minden nap öntözzük.

Metszés

A metszés általában a késő téli vagy kora tavaszi időszakban történik, amikor a fa pihen. A cél az egészséges növekedés elősegítése és az elhalt vagy beteg ágak eltávolítása.

Formázó metszés: Az első években formálja meg a fa alakját. Vágja vissza azokat az ágakat, amelyek túlságosan elterjednek vagy a fa belseje felé nőnek.

Karcsúsító metszés: Távolítsa el az ágakat, amelyek egymással versengenek vagy túlzsúfoltságot okoznak.

Ügyeljen a metszési pontokra: Ne hagyjon túl hosszú vagy túl rövid „nyakat”, és vágjon ferde szöget az ággal párhuzamosan, hogy elkerülje a víz felgyülemlését.

Növénybetegségek

Levéltetvek: Ez a leggyakoribb kártevő. Alkalmazzon rovarölő szert vagy készítsen házi készítésű permetet szappan és víz keverékéből.

Gombás betegségek: A rosszul szellőző talaj és a túlöntözés hajlamosíthatja a japán juhart a gombás betegségekre. Használjon fungicidet, és javítsa a talaj szellőzését.

Kórokozó baktériumok: Az Acer palmatum néha fogékony a baktériumfertőzésre, különösen, ha túl sok vízzel öntözzük.