Kerti növények

Serleglonc – Fuss, kússz, kapaszkodj! Mexikói csoda a kertben

A serleglonc árnyékot adó és egyben szép látványt nyújtó növény.

Serleglonc (Cobaea scandens)

A serleglonc (Cobaea scandens) Mexikóból származó kúszó félcserje. Melegkedvelő, ezért nálunk csak egynyáriként ültetik. Gyors növekedésének köszönhetően egyetlen tenyészidőszak alatt zölddé varázsolja a kerítést és a támasztékot. Az erőteljes fejlődéshez rendszeres és bőséges vízellátásra és sok tápanyagra van szüksége. Ügyeljünk rá, hogy a támaszték megfelelően legyen rögzítve, nehogy a szél a növénnyel együtt felborítsa.

Kihajtáskor vöröses árnyalatú levelei kettesével vagy négyesével párosan szárnyaltak. Az egyes levelek vége indává alakul, melynek segítségével a vékony hajtás akár 3 m magasra is felkúszhat.

Harang alakú virágai júliustól az első fagyokig nyílnak, feltűnően nagyok, felnyíláskor sárgászöldek, de színük később ibolyaszínűre változik. Kereskedelmi forgalomban olykor kaphatók fehér, piros vagy kék virágú változatai is. Termése nagyméretű zöld tojásra emlékeztet, de a mi éghajlati viszonyaink mellett nem fejlődik ki.

serleglonc virág
serleglonc virága

Ültetése

Ezt az erős növekedésű kúszónövényt belátás elleni védelemként és falak gyors befuttatásához alkalmazhatjuk. A drótfonatos kerítést rövid időn belül teljesen be-növi, és távol tartja a port, a szelet és az utca zaját is. A kőfal elé helyezett rács hamar láthatatlanná válik, mert a serleglonc hajtásai átszövik. A dézsába beépített támasztékokra futtatott növényeket a teraszon vagy az erkélyen különböző helyekre tehetjük.

A lugasra és pergolára futtatott serleglonc varázslatos látványt nyújt, de itt sem maradhat el a kifeszített drót, amely segítséget nyújt a növénynek a kapaszkodáshoz.

serleglonc ültetése
serleglonc ültetése

Ültetés menete

A serleglonc ültetését március közepén kezdjük. Tiszta, 10 cm átmérőjű cserépbe töltsünk palántaföldet, amit finoman permetezve öntözzünk meg. Cserepenként két-két magot vessünk kb. 2 cm mélyre a talajba, majd takarjuk be vékony földréteggel. Tegyük a cserepet 20 °C-os ablakpárkányra, és csírázásig húzzunk rá átlátszó műanyag fóliát. Ha a növények elérik a 15 cm-es magasságot, szúrjunk a földbe egy pálcát támasztéknak. A fiatal növényeket fokozatosan eddzük a kinti körülményekhez. Rögzítsünk a kertben egy szilárd támasztékot. Fagyosszentek után ültessük ki a növényeket a végleges helyükre.

Egy alkalommal csípjük vissza a hajtáscsúcsokat, hogy a hajtások jobban el-ágazzanak és gazdagabban virágozzanak.

kúszó serleglonc
kúszó serleglonc

Gondozása

A serleglonc egy egynyári kúszónövény. Júliustól októberig virágzik. Napfényt kedvelő növény. Lehetőleg védett, meleg helyre ültessük, mert érzékeny a fagyra. Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt igényel. Szárazság idején rendszeresen öntözzük a növényeket.

Tavasszal, március közepétől kezdve vessük el a serleglonc magokat a lakásban ültetőedényben. Amikor a magoncok elérik a 15 cm-es magasságot, szúrjunk melléjük pálcát támasztéknak. Kiültetés előtt építsünk a végleges helyre egy stabil támrendszert. A fiatal növényeket csak fagyosszentek után ültessük ki a kertbe. Kései fagyok esetén átmenetileg takarjuk le őket újságpapírral vagy fóliával.

Nyáron öntözzük meg a növényeket szárazság idején. A tenyészidőszak alatt 2-3 alkalommal trágyázzuk is őket. Ősszel, az első fagyok után szedjük fel és komposztáljuk a föld feletti részeket.

Dézsába épített stabil támasztékra is futtathatjuk, és így zölddé varázsolhatjuk a teraszt vagy az erkélyt.

Növénybetegségek

Száraz helyen olykor ellephetik a levéltetvek. Ezek az apró, többnyire zöld vagy fekete rovarok a leveleket és a hajtásokat szívogatják, amelyek később besodródnak és deformálódnak. Fertőzés esetén permetezzük a növényeket kenőszappan-spiritusz-oldattal.