Kerti növények

A védett zergevirág

A zergevirág tündöklő sárga színpompával üdvözli a beköszöntő tavaszt.

Zergevirág (Doronicum orientale)

A zergevirág a legkorábban nyíló fészkesvirágzatú növény. Vágott virágnak kiválóan alkalmas. A húsos, kúszó gyöktörzsű növény lassan terjeszkedik. Zöld levélpárnákból kinyúló szárain egyszerű vagy telt szirmú, sárga virágok fejlődnek.

A Kaukázusi zergevirág (Doronicum orientale) vagy keleti zergevirág, már április-májusban virágzik. Ennek a fajnak sok változata kapható. Az 50 cm magas ‘Magnificum’ különösen nagy virágokat hoz. A szintén 50 cm-es ‘Finesse’ hosszú szárain rendkívül finom szirmú virágok nyílnak. A ‘Riedels Goldkranz’ virágai nagyon nagyok, nyelves szirmai kettős koszorúban helyezkednek el. Ez a fajta mindössze 30 cm magasra nő.

A ‘Riedels Lichtspiegel’ virágai hasonlóak, magassága eléri a 40 cm-t. A 60 cm magas ‘Goldcut’ nagyméretű virágain hármas koszorút alkotnak a szokatlanul széles nyelves szirmok.

A párducfojtó zergevirág (Doronicum pardaliancbes) júniustól júliusig nyílik, 80 cm magasra nő, és közvetlenül virágzás után visszahúzódik. Mivel erősen burjánzik, ágyásba nem ültethető.

Az utifűlevelű zergevirág (Doronicum plantagineum) májustól júniusig nyílik, magassága 80 cm-t ér el. Virágzás után szintén visszahúzódik.

kaukázusi zergevirág
kaukázusi zergevirág

Ültetése

A zergevirág szépsége több növényből álló csoportban érvényesül a legjobban. Fás területek szélén minden faj jól érzi magát, a túl-burjánzó párducfojtó zerge-virágnak különösen jó helye van itt. Ágyások kedvelt növénye a kevésbé dúsan növő kaukázusi zergevirág. Társítsuk később kihajtó évelőkkel vagy nyári virágokkal, amelyek kitöltik a virágzás után keletkező üres helyeket.

1. Virágzás után ásóval vágjunk ketté egy nagy zergevirág-tövet. Emeljük ki a földből mindkét részt.

2. A darabokat hasítsuk félbe még egyszer ásóval vagy késsel. Ássunk ültetőgödröket egymástól 30 cm távolságra.

3. Tegyünk a gödrökbe egy-két lapát kompasztat. Növeljük a mennyiséget, ha a talaj nagyon agyagos vagy homokos.

4. Ültessük el a növényeket olyan mélyre, ahogyan az anyanövény a tőosztás előtt elhelyezkedett a talajban. Terítsük szét a gyökereket.

5. Óvatosan nyomkodjuk le a földet a gyökerek körül. Öntözés után takarjuk be a talajt komposzttal.

Két-három évente osszuk szét a növényeket fiatalítás céljából. A fiatal növények dúsabban virágoznak.

keleti zergevirág

Gondozása

A zergevirág egyszerűen gondozható évelő növény. Áprilistól júniusig virágzik, vágott virágnak is alkalmas. Félárnyékos, kellően nyirkos helyen fejlődik a legjobban, de a tűző napfény sem árt neki. Humuszos, jó vízáteresztő talaj. A pangó víz a húsos gyökerek rothadását okozza.

Tavasz – ültetés és öntözés

Kedvező ültetési idő. Márciustól a virágzásig egyenletes nedvességet igényel. Takarjuk a talajt komposzttal vagy fakéreggel, nehogy kiszáradjon.

Késő tavasz – vetés

A magokat ilyenkor vessük el; ezek a növények azonban csak a következő évben nyílnak.

Nyár – tőosztás és gondozás

Virágzás után kiáshatjuk a sűrűn nőtt töveket, és a gyökérzet szétosztásával szaporíthatjuk őket. Visszahúzódás után vágjuk le az elhervadt lombot a talaj felett (balra). Ne nyúljunk a visszahúzódó növények gyöke-réhez.

Növénybetegségek

A zergevirágot — elsősorban virágzás után — lisztharmat támadhatja meg. A levelek mindkét oldalán könnyen lemosható fehéres gombafonal-szövedék jelenik meg. Semmisítsük meg a beteg növényi részeket. Mivel a szárazság kedvez a fertőzés kialakulásának, gondoskodjunk elegendő nedvességről.