Kerti növények

Szalmarózsa – A sokszínű nyári virág

A szalmarózsa színpompás és rendkívül igénytelen növény.

Szalmarózsa (Xerochrysum bracteatum)

A szalmarózsa, vagy kerti szalmavirág színes virágai megszárítva úgy néznek ki, mintha szalmából lennének. Csodálatos, tartós száraz virágcsokrokat köthetünk belőlük.

A legtöbb fajta szára 60-90 cm magas. Az elágazó szárakon egy-egy szép kerek virág helyezkedik el. A sűrű lombozat által körülvett virágok átmérője 5 cm, de az ennél jóval kisebbeket is levághatjuk és felhasználhatjuk.

A virágok fehérek, krémszínűek, aranysárgák, narancssárgák, rózsaszínűek, pirosak vagy különböző árnyalatú sötétvörösek lehetnek. Ugyan-azon a növényen egyazon szín világos és sötétebb árnyalatai is előfordulhatnak.

A ‘Bikini’ csoport fajtái 30, a ‘Monstrosums csoport fajtái 60 cm magasra nőnek, míg a ‘Riesen’ csoportba tartozó fajták a 90 centiméteres magasságot is elérik, és különféle színű virágaik lehetnek.

Szalmarózsa (Xerochrysum bracteatum)
Szalmarózsa (Xerochrysum bracteatum)

Ültetése

A mereven felfelé törő virágokat nyári színfoltnak ültessük a kertbe. Legjobban csoportosan telepítve érvényesülnek. A szárazságtűrő növényekkel akár egy egész köves lejtót vagy domboldalt is beboríthatunk. Sziklakertben alacsony termetű növényekkel társítva látványos színfoltot alakíthatunk ki. Ültessük a virágokat a bejárat közelébe, hogy sok színes virág fogadjon bennünket.

Ültetés menete

Először lazítsuk fel legalább 20 cm mélyen kapával és ásóvillával a talajt. Közben gondosan szedjük ki belőle a gyomokat, a gyökereket és a köveket. Ezután gereblyézzük simára a felületet, és törjük szét a nagyobb rögöket. Dolgozzunk a talajba 5 cm vastag komposztréteget. Szabadföldbe április elejétől vethetjük a magokat. A szalmarózsa magjait széles sávban szórjuk szét az ágyásban. Ezután gereblyézzük be a magokat a laza talajfelszínbe, majd gyenge vízsugárral öntözzük meg a vetést. Amikor a magoncok elérik az 5 cm-es magasságot, ritkítsuk ki őket úgy, hogy a megmaradó palánták között 20 cm legyen a távolság.

A szalmavirág hamarabb virágzik, ha már márciusban a házban elvetjük. A palántákat május közepe után ültessük ki a kerti ágyásba.

Gondozása

A szalmarózsa egynyári növény. Júliustól szeptemberig virágzik, vágott virágnak is alkalmas. Jól szárítható. A szalmarózsa a dús virágzáshoz nagyon sok napfényt igényel. Laza, homokos talajt igényel. Tápanyagtartalma ne legyen túl magas, mert túladagolás esetén szétesnek a virágok.

Télen válasszuk ki a katalógusokból a kedvenc fajtáinkat, és rendeljük meg idejében a magokat a tavaszi magvetéshez. Tavasszal a magokat márciusban a házban szaporítóládába vessük, majd április végétől már szabadföldbe is elvethetjük őket. A palántákat májusban ültessük ki végleges helyükre.

A nyári időszakban, tartós szárazság idején öntözzük a növényeket. Ősszel, a fagyok beállta előtt vágjuk le az utolsó virágokat. A szárításhoz kössük kis csokrokba a szárakat, majd fejjel lefelé akasszuk fel őket egy szellős, napos helyen.

Szárításhoz akkor vágjuk le a virágokat, amikor még nem nyíltak ki teljesen. Száradás közben maguktól is felnyílnak.

Növénybetegségek

A szalmarózsátt alkalmanként ellephetik a levéltetvek. Rendszeresen ellenőrizzük a növényeket, és kisebb mértékű fertőzés esetén kendővel töröljük le a kártevőket. Ha nagyon el-szaporodnak, permetezzünk szappan-spiritusz oldattal.