Szobanövények

Titok a kertben: Így nevelj tökéletes hortenziát!

Kerti hortenzia (Hydrangea macrophylia)

Az akár 4 m magasra is megnövő kerti hortenziát leginkább lombhullató kerti bokorként ismerjük. Már a 30 cm magasságot elért növény is virágot hajt, ezért szobanövényként is nagyon szép. A virágzat átmérője elérheti a 20-25 cm-t. A szimpla vagy telt ivartalan virágocskák csoportjaiból álló virágzat fehér, rózsaszín, piros vagy kék színű lehet.

Hajtatott bimbós növényeket tavasztól nyár végéig vásárolhatunk (a kerti példányok júliusban kezdenek virágozni.) Helyezzük a hortenziát hűvös szobába vagy az erkélyre, olyan helyre, ahol a kissé ünnepélyes hangulatot árasztó növényt klasszikus vonalú cserepek és építészeti háttér veszi körül. Ha biztosítjuk a megfelelő körülményeket, hortenziánk akár hat hétig is virágozhat.

cserepes hortenzia
cserepes hortenzia

kerti hortenzia gondozása lakásban

Ahhoz, hogy szépen virágozzon, a hortenziának hűvösre van szüksége. Leginkább a 13-18°C közötti hőmérsékletet kedveli. Ha 21°C felett tartjuk növényünket, a virágzási időszak jelentősen megrövidül.

A tűző naptól mindenképpen távol, szórt fényre, de világos helyre állítsuk a hortenziát, akár a télikertben, az erkélyen vagy a nappaliban tartjuk. Miután a növény elvirágzott, az ágakat metsszük vissza felére vagy akár hagyjunk meg csupán két pár életerős rügyet, majd tegyük a hortenziát a szabadba, árnyékos helyre. Ha van hely a kertben, ültessük el cserepestől, takarjuk be földdel a cserép pereméig. A fagy beállta előtt vigyük a növényt védett helyre.

A növekedési időszakban bőségesen öntözzük lágy, mészmentes vízzel. Késő ősztől kora tavaszig csak annyit öntözzük, hogy a növény el ne pusztuljon. Hortenziánk meghálálja, ha a nyári forróság idején kora reggel néha vízzel lepermetezzük.

A hortenzia tápanyag-utánpótlásáról a a földjébe kevert műtrágyával kell gondoskodnunk. A túl sok tápanyag ugyan serkenti a levélzet növekedését, ám ilyenkor a virágok nem fejlődnek megfelelően. A kék hortenzia színét befolyásolhatja az öntözővíz keménysége (a víz mésztartalma). Ezt némileg ellensúlyozhatjuk, ha virágzás előtt (a használati utasítást pontosan betartva) alumínium szulfáttal kezeljük a növényt.

Minden tavasszal ültessük át. Használjunk tőzeges virágföldet vagy mészmentes földalapú ültetőközeget. Ha teáskannánkban vízkőlerekódást tapasztalunk , a csapvíz kemény, meszes, ezért nem alkalmas a hortenzia öntözésére. Ilyenkor használjunk esővizet vagy a hűtőszekrényből leolvasztott és felfogott vizet. Ha nincs lehetőségünk lágy vízzel öntözni, akkor kék helyett rózsaszín hortenziát neveljünk.

Tanács

A nehéz virágzatú növények támasztékot, karózást igényelnek. Használjunk erre a célra három semleges színű karót és természetes szálból készült zöld zsineget. Néhány év múltán a hortenzia az átlagos méretű lakást valószínűleg kinövi. Ilyenkor kiültethetjük a kert védett, nem keleti fekvésű részébe.