Szobanövények

Könnyezőpálma (Monstera deliciosa) gondozása

A frissen vásárolt, cserepes könnyezőpálma az évek során hatalmas szobanövénnyé nőheti ki magát. Helyének kiválasztásánál ezt vegyük figyelembe.

A könnyezőpálma jellemzői

A könnyezőpálma (Monstera deliciosa) vagy monsztéra hosszú léggyökereinek segítségével kapaszkodik fel az őserdei fákra. Szobai körülmények között nevetve azonban a léggyökerek kapaszkodó képessége elvész: ha tehát a növényt növényes-fára futtatva vagy mohakaró mellett szeretnénk nevelni, ki kell kötöznünk.

A kifejlett könnyezőpálma levelei tányér nagyságúak lehetnek. Mindkét oldaluk mélyen, csaknem az erekig szeldelt. A fiatal növény levelei szív alakúak és összefüggőek. Csak akkor válnak karéjossá, amikor már több levél fejlődött ki. Ha egy idősebb példány újra összefüggő leveleket
hoz, az a fényhiány jele. A növény ily módon igyekszik növelni a levelek felületét, hogy a kevés fényből minél több energiát raktározhasson el.

könnyezőpálma gondozása

A könnyezőpálma  (monsztéra) a szoba sötétebb sarkában is jól fejlődik, télen elviseli a fűtött lakás hőmérsékletét és nem túlzottan érzékeny a száraz levegőre.

Minél nagyobbra nő a monsztéra, annál több léggyökér fejlődik a törzs mentén. Ezek végül olyan hosszúra nőnek, hogy néha a padlóra is lelógnak. Sokan levágják a léggyökereket, ezt azonban megsínyli a növény. Akkor járunk el helyesen, ha vízzel teli
edénybe állítjuk, vagy a földbe tűzzük őket. Így a növény további tápanyagokat képes felvenni, földbe tűzve pedig támasztékul is szolgálnak a léggyökerek. Ily módon a könnyezőpálma jobban nő és fejlődik.

A monsztéra levelei mindig szépen fénylenek. ha gyakran lemossuk őket meleg vízbe mártott szivaccsal. Levélfény-permetet is használhatunk.

A könnyezőpálma szaporítása

A monsztérát elvileg bármely ismert módszerrel az év tetszőleges időszakában szaporíthatjuk. A vetést azonban olykor lehetetlenné teszi,  hogy nem jutunk hozzá a magokhoz.

Gyökereztetés mohában

Ez a szaporítási mód — amelyet fás szárú növényeknél elsősorban a szobafikusznál alkalmaznak — magán a növényen történik. Nem vágjuk le a hajtást, hanem a kívánt helyen egy rügynél késsel ferde metszést ejtünk. Az így keletkezett résbe kitámasztásul dugjunk apró kavicsot, és a metszés helyét burkoljuk be nyirkos mohával vagy tőzeggel, majd műanyag fóliával. A gyökerek körülbelül két hónap alatt fejlődnek ki. Ekkor vágjuk le a hajtáscsúcsot, és ültessük cserépbe az új növényt.

könnyezőpálma szaporítása
könnyezőpálma szaporítása

Dugványozás

Dugványként használhatunk hajtáscsúcsokat vagy törzsdarabokat. A nyirkos tőzeg-homok keverékbe tűzött hajtáscsúcs-dugványok rövid idő alatt meggyökeresednek. A törzsdugványokat legalább két levélrüggyel vágjuk le. és függőlegesen tegyük a földbe. Nemsokára kifejlődnek a gyökerek, és kinő az új hajtás.

A könnyezőpálma igényei

Természetes körülmények között a könnyezőpálma akár 10 méter magasra is megnőhet, de a lakásban is elérheti a 2,5 méteres nagyságot. A kifejlett növény óriási, fénylő, karéjos levelei mélyen szeldeltek. Enyhén kúszó növekedésű. Lakásban csak szerencsés esetben virágzik. A fehér fellevéllel körülvett torzsa-virágzatból kukoricacső méretű gyümölcs fejlődik, amelyet az ananászhoz hasonló íze miatt szívesen fogyasztanak a trópusokon.

Viszonylag kevés fényben  is jól növekszik, sőt a perzselő napsütéstől még óvnunk is kell. Télen hűvösebb. 12-14 °C-os hőmérsékletű helyen érzi jól magát, de a fűtött szoba meleg levegőjét is elviseli.  Tavasszal és nyáron bőségesen, télen, a nyugalmi időszakban visszafogottabban öntözzük. Sok tápanyagra van szüksége. A növekedési időszakban havonta egyszer trágyázzuk.

A fiatal növényeket évente ültessük át, az idősebbeket ritkábban. Használjunk nagyméretű cserepet és általános virágföldet.  Ha túl nagyra nőtt, tavasszal visszavághatjuk.

A könnyezőpálma betegségei és kártevői

A leveleken látható elszíneződések és foltok napégés nyomai. Ne tegyük a növényt perzselő napsütésre, mert azt nem viseli el.

Ha az idősebb példányok levelei összefüggőek és nem átlyukadnának, a növény túl kevés fényt kap. Keressünk számára világosabb helyet.

A takácsatkák sajnos gyakran megjelennek a télen száraz, meleg helyiségben tartott növényen. A nem túl nagy példányokat zuhany alatt, felülről lefelé haladva tusoljuk le, egyébként használjuk a megfelelő rovarölő szert.

A levéltetveket alkoholba mártott vattás pálcával távolíthatjuk el.