Kerti növények

Borostyán – örökzöld kúszónövény

A gyorsan növő borostyán érdekes alakú fényes leveleivel hívja fel magára a figyelmet.

Borostyán fajták jellemzői

A borostyán (Hedera) változatos megjelenésű örökzöld kúszónövény. Fajtái nagyon sokféle méretű és alakú levelet hozhatnak. A különböző fajok télállósága is eltérő. Egyes fajok például csak lakásba valók. A borostyán az évek során változik.

A fiatal növények jellegzetes három-öt karéjú borostyánleveleket hoznak. Hajtásaikon léggyökerek fejlődnek amelyek segítségével a növény nagy magasságba is fel tud kúszni. Az idősebb növények levele hosszúkás, ovális és tagolatlan. Csak ezek a növények virágoznak. Az idősebb virághajtásokból azonban nem alakul ki léggyökér.

A borostyánfajták télállósága nagyon eltérő. Egyes fajták csak lakásba valók.

A legtöbb fajta a nálunk honos borostyánból (közönséges borostyán – Hedera helix) származik. Bevált kerti fajta a barnásvörös téli lombú ‘Atropurpurea’ és ‘Donerailensis’, a tarka szélű, sárga közepű leveleket hozó ‘Goldherz ‘ , az ezüstszürke, fehér szélű leveleiről felismerhető ‘Silbermöwe’, a sárgászöld levélközepű ‘Sulphur Heart’ és a ‘Ramscheid’-nek is  nevezett ‘Woerner’ , amelynek sötétzöld lombját világos színű erek tagolják.

Közönséges borostyán (Hedera helix)
Közönséges borostyán (Hedera helix)

Ültetése

A borostyán félárnyékos és árnyékos helyen tenyészik a legjobban, de néhány órás napsütést is elvisel. Talajtakaróként rövid idő alatt sűrű zöld szőnyeggel vonja be a rendelkezésére álló felületet. A falon felkúszva eltakarja a kopott homlokzatot. A kevéssé mutatós dróthálókerítést gyorsan beborítja a leveleivel. Zöldje visszaadja az idős vagy elhalt fák szépségét. A szárítófalakat üde zöld levélfüggönnyel vonja be. Ládában és ámpolnában az erkélyen tartott virágok szemet gyönyörködtető kiegészítője.

Borostyán futtatása

1. Lazítsuk fel a talajt ásóval 30 cm mélyen, és gereblyével dolgozzunk bele komposztot.

2. Ültetés: május közepétől május végéig. Ássunk a növénynek gyökerénél valamivel nagyobb gödröket, egymástól 50 cm távolságra.

3. Olyan mélyre ültessük a növényeket, ahogy előtte a cserépben voltak. Óvatosan nyomkodjuk le a földet, és alaposan öntözzük meg a növényt.

4. Szárazság esetén biztosítsunk nevességet a fiatal növényeknek. A kiterjedt ültetvényt automatikus esőztetőberendezéssel öntözzük.

5. Metsszük meg a borostyánt sövényollóval, ha nagyon elburjánzik. A rendszeres metszés megakadályozza a túlzott növekedést.

A meggyökeresedett borostyánról dugványt vághatunk, amely gyakran már az ültetés után tíz nappal gyökeret ereszt.

Borostyán gondozása

A borostyán egy évelő, örökzöld kúszónövény. Szeptembertől októberig virágzik, de csak a nagyon idős növények, virágoznak. Félárnyékot kedvelik. A zöld fajták kevesebb fényt igényelnek, a tarka fajták színei a napfénytől élénkebbé válnak. Jó vízáteresztő talajt szereti. A borostyán kedveli a humuszban gazdag, nyirkos talajt, amely egy kevés meszet is tartalmazhat.

Tavasz – ültetés és gondozás

Ültessük el és trágyázzuk meg a borostyánt. A hosszúra nyúlt hajtásokat vágjuk vissza.

Nyár – szaporítás

Ha újabb növényeket szeretnénk, június és augusztus között vágjuk dugványokat az idős tövekről.

Kora ősz – metszés

Szükség esetén még egyszer metsszük vissza a növényt. Gondoskodjunk róla, hogy a föld ősszel elegendő nedvességet kapjon.

Tél – gondozás

Hosszabb szárazság, illetve a fagyos föld felengedése után öntözzük meg a növényt.