Leander szaporítása 8. lépésben

A leandert (Nerium oleander) többféleképpen is szaporíthatjuk, de a leggyakoribb módszer a dugványozás, melyet a leander levágott hajtásával végzünk.

Dugványozással történő szaporítás

Itt van egy lépésről-lépésre történő útmutató a folyamatról:

1. Válasszon egy egészséges, jól fejlett leander növényt, amelyről levágja a dugványokat. A legjobb időpont a kora tavasz vagy a késő nyár.

2. Vágjon le egy 15-20 cm hosszú hajtást a növényről, lehetőleg egy olyat, ami már megfásodott, de még nem túl öreg. A vágásnak vízszintesen kell lennie, közvetlenül egy levélpárnál.

3. Távolítsa el az alsó leveleket a dugványról, hogy csökkentse a párologtatást és ösztönözze a gyökérképződést.

4. Áztassa a dugvány vágási felületét gyökérstimuláló hormonba, hogy segítsen a gyökérképződésben. Ez a lépés nem kötelező, de segíthet a gyökérképződési arány növelésében.

5. Ültesse a dugványt egy olyan keverékbe, amely tartalmaz perlitet, homokot vagy tőzeget. Ügyeljen arra, hogy a talaj ne legyen túl nedves, csak minimálisan

6. Helyezze a dugványt félig árnyékolt helyre, ahol védve van a közvetlen napfénytől, de még mindig kap elegendő világosságot.

7. Tartsa a talajt folyamatosan nedvesen, de soha ne legyen túl nedves, mert ez a gyökérrothadást okozhat.

8. A gyökérképződést néhány hét múlva várhatóan megkezdődik. Ezt úgy ellenőrizheti, hogy óvatosan meghúzza a dugványt – ha ellenáll, az valószínűleg azt jelenti, hogy a gyökerek kialakultak.

9. Miután a dugvány gyökeret eresztett, átültetheti egy nagyobb cserépbe vagy a szabadföldbe. Továbbra is gondoskodjon róla, mint bármely más leander növényről, amely magában foglalja a rendszeres öntözést és a megfelelő trágyázást.

Vedd figyelembe, hogy a leander mérgező, tehát mindig viseljen védőkesztyűt, amikor dolgozol vele, és tartsd távol a gyermekektől és a háziállatoktól.