Az elegáns léggömbvirág

Virágkiállításon nézelődve örömmel fedeztem fel a csodálatosan elegáns, vakítóan hófehér törpe léggömbvirágot (Platycodon grandiflorus), vagyis a lufivirágot, hírharangot. Mintha azt sugallta volna, hogy vigyél haza! Kék színben ismertebb, de van rózsaszínben, lilában pompázó változata is.

Léggömbvirág tulajdonságai

A léggömbvirág vagy más néven hírharang (Platycodon grandiflorus) Kelet-Ázsiában őshonos, a harangvirágfélék – Campanulaceae – családba tartozó, bokros növekedésű, lágy szárú évelő.

Húsos gyökerű, tojásdad levelekkel és felálló gyenge szárai végén nagy léggömbszerű bimbókból kifejlődő csodálatosan szép, harang alakú virágokkal rendelkezik. Ismert a magasabb, 40-60 cm-es léggömbvirág, amely az évelőágyak üde színfoltja, valamint a csak 15-20 cm-t elérő törpe változata, amely viszont a sziklakertek kedvelt dísze, szegélynövényként is ideális választás, vagy cserépben, balkonládában szemet gyönyörködtető látvány.

Gondozása

Világos, napos helyre ültessük, jó vízáteresztő, laza talajba, rendszeresen öntözzük, és hálából júniustól szeptemberig ontja kecses, nagy méretű virágait. A virágzást meghosszabbíthatjuk, ha az elnyílt virágokat rendszeresen kicsípjük.

Szaporítása, ültetése, teleltetés

Szaporítása történhet magról, március-áprilisban a magot cserépbe, homokos, tőzeges talajba vetve. Fényen hamar kicsírázik, és a palántákat már május közepétől kiültethetjük meleg napos helyre. Gyökerei bolygatását rosszul tűri. Ha cserépben tartjuk, télen fagymentes helyen teleltethető, a visszahúzódott növényt keveset öntözzük.  A kertben, szabad földben nevelt léggömbvirágot télire alaposan takarni kell, és gondoskodni talajának jó vízelvezetéséről, mert a gyökere könnyen kirothad.

Ismertebb fajtái a kék virágú, magas Mariesii, a rózsaszín virágú Fuji Pink és a Mother of Pearl, a fehér Albus, valamint az Astra White.