Kerti növények

Párnacserje (Leucophyta brownii)


A párnacserje (Leucophyta brownii),  karakteres növény, amely az ausztrál tengerpartokon őshonos. Különleges, szürkés-fehér színű levelei, golyószerű formát öltenek. A növény nem csak szépségével, de egyszerű igényéről és szárazságtűrése miatt is népszerű.

Párnacserje gondozása

Fényigényes örökzöld cserje, így a legszebb állapotban akkor marad, ha napos vagy félárnyékos helyen helyezzük el. Ha lakásban tartjuk, biztosítsunk számára déli vagy nyugati ablakot, ahol sok napfényhez juthat. A párnacserje rendkívül szárazságtűrő. A túlöntözést el kell kerülni, különösen télen. A földjének teljesen ki kell száradnia öntözések között. A túl sok víz gyökérrothadást okozhat.

Jól vízáteresztő talajt igényel. Egy kaktusz vagy szukkulens talajkeverék tökéletes választás lehet. Ha általános virágföldet használunk, keverjünk hozzá homokot vagy perlitet a jobb vízelvezetés érdekében. A növekedési időszakban, tavasztól kora őszig, havonta egyszer egy kaktuszra vagy szukkulensre ajánlott tápoldattal trágyázzuk.

Nem igényel rendszeres metszést. Ha azonban a növény elkezdene túlságosan terjeszkedni vagy veszít a kompaktságából, vissza lehet vágni, hogy sűrűbb és rendezettebb formát öltsön.

párnacserje gondozása

Teleltetés

Bár ellenáll a mérsékelt hidegnek, fontos, hogy a fagyoktól védett helyen legyen. Bent, ha a hőmérséklet túl alacsonyra esik, a növény növekedése lelassulhat.

Növényvédelem

Rendkívül ellenálló a legtöbb kártevővel és betegséggel szemben. Azonban a túlöntözés vagy rossz vízelvezetés gyökérrothadást okozhat.