Kerti növények

Sírgondozás ősszel, mindenszentek napja előtt

Novemberben ünneplünk mindenszentek és a halottak napját. Sokaknak ekkor tűnik fel, hogy a szeretteik sírjaik nem a legjobb állapotban vannak: elgazosodottak és kopottak. Éppen ezért ajánlott a temetőlátogatás előtt felmérni és rendbe tenni a sírhelyeket.

Bár a sírok gondozása elsősorban kertészeti munka, nem hasonlít az otthoni kertápoláshoz. A sírhant kis térfogata miatt télen könnyen fagyhat, és az ott lévő növényeket nem mindig tudjuk megfelelően öntözni vagy metszeni. Ha most ültetünk be növényeket, vegyük figyelembe a látogatásaink gyakoriságát.

Fontos, hogy a sírhelyek fényviszonyait és szélvédelmét mérlegelve válasszuk ki a növényeket. Vásárláskor kérdezzünk rá, hogy az adott növény milyen környezeti igényekkel rendelkezik, és válasszunk olyat, ami kevesebb gondozást igényel, és jól bírja a szárazságot.

Bár ősszel nem sok dísznövényt ültethetünk, a krizantém, őszirózsa, árvácska, erdei ciklámen és az erica még mindig jó választás lehet. Az őszi hagymások, mint a tulipán vagy a nárcisz, tavasszal virágzanak majd, de már most ültethetők. Mulccsal fedett talaj esztétikusabbá teszi a sírhantot és megakadályozza a gyomnövekedést, miközben a virágok szabadon nőhetnek. A fa-kéregzúzalékot ajánljuk mulcsnak, mert jobban megtartja a hőt.

A virágok helyett örökzöldekkel is díszíthetjük a sírokat, melyek kevésbé igényelnek gondozást. A kisebb, törpe változatok és a terjedelmes növésű fajták a legjobb választások. Például a törpefenyő, a gömbfenyő, a terülő tiszafa és a törpe boróka mind remek választás. Az örökzöldek közül a babérmeggy, babérsom és a magyal is szépen díszíti a sírokat. A növények ültetése előtt érdemes megművelni és frissíteni a talajt.